Az Adria több mint 1000 szigetének többsége az észak-dalmát részen található. A szárazfölddel párhuzamosan húzódnak. Javarészt lakatlanok, a nagyobbakon jellegzetes mediterrán falvak épültek ki. Ezek felfedezésére kiváló kiindulópont Sibenik. Ideális elhelyezkedése miatt akár csillagtúra-szerűen is bejárhatjuk innen az egész térséget.

Sibeniki programok

A cikkben az alábbiakról olvashatsz:

Sibenik, a rejtett gyöngyszem

Sibenik Horvátország egyik olyan települése, amely kicsit rejtett a turisták előtt. Elsősorban kikötőjéről ismert csupán, holott egy csodaszép környezetben, Horvátország két leggyönyörűbb nemzeti parkja között megbújó bájos kis városka. A fényes kövekből kirakott szűk utcácskákban egy-egy gazdagon díszített templom tűnik fel. Az utcákon és napsütötte tereken egységes arculatú épületek emelkednek.

Sibenik egy öböl partján fekszik, amit 10 kilométer hosszú csatorna köt össze a tengerrel. Mintha egy tó partján sétálnánk. A rakparttal szemben csupán zöldövezet látható.

Programok, érdekességek Sibenikben és környékén

A katedrális terén található a Városi Múzeum, melyben kéthavonta időszakos kiállításokat rendeznek. A múzeum elsősorban Sibenik történelmét mutatja be. A Szent Chrysogonus-templom 12. századi kápolnájában is rendeznek kiállításokat. A Szent Borbála-templom egyházi múzeum is. A pravoszláv templom barokk épületében elsőrangú ikongyűjtemény tekinthető meg. A Szent Mária-templomban csodaszép műkincseket találunk. A Szent Ferenc-templom könyvtárának legértékesebb darabja a 10. századi énekeskönyv és a 14. századi sibeniki ima. Ez a legkorábbi latin betűkkel írt horvát nyelvemlék.

Sibenik legkedvesebb kulturális eseménye a június utolsó hetében megrendezett nemzetközi gyermekfesztivál. Zenével, bábszínházzal, felvonulásokkal, kézműves foglalkozásokkal szórakoztatják a gyerekeket. A Szent Mihály-erődben nyári estéken sokszor vannak zenei események.

Primostenben május 9-10-én tekinthetjük meg a város védőszentje, Loretói Nagyasszonyunk tiszteletére rendezett felvonulásokat. Július 27-én van a Portói Nagyasszonyunk ünnepség, augusztus első hetében vannak a Primosteni Napok.

A helyi gasztronómiára jellemzőek a dalmátos húsos és a tengeri halas ételek egyaránt. Az egyik legjobb sibeniki étterem a Pelegrini. Érdemes egyébként minél többször étteremben enni és végigkóstolni helyi különlegességeket és élvezni a dalmát vendégszeretet.

Látnivalók Sibenikben: környező települések

Vodice

Sibeniket egy csokor tengerparti falu veszi körül. A legnagyobb üdülőhely Vodice. Igazi vonzereje a nyáresti hangulat, a partmenti séták, éttermek. A városban kikötő és több strand is van.

Tribunj

Tribunj egy kis félszigeten fekszik, éppen csatlakozik a szárazföldhöz. Hangulatos strandolási lehetőséget kínál. A város büszkélkedik az Adria egyik legnagyobb halászflottájával. A szép hajók látványán kívül itt mindig találunk friss tengeri csemegéket is. A helyi specialitás a halpörkölt polentával.

Pakostane

Pakostane mellett szintén remek strandokat találunk. A város szélén egy vidámpark is található. Valamint itt kezdődik a 14 kilométer hosszú, 2 kilométer széles és 4 méter mély Vranai-tó, amely Dalmácia legnagyobb édesvizű tava. Vrana fő látnivalója a 11. századi eredetű vár. Biograd na Moru egy kis félszigeten elterülő városka. Néhány látnivalóval és remek strandokkal rendelkezik.

Sukosan, Rogoznica

Sukosan érdekes látnivalója a zadari érsek 15. században épült egykori palotájának ma már vízben álló romja. A párszáz lakosú Rogoznica adottságai hasonlóak Primostenéhez. A kis szigetet itt is összekötötték a szárazfölddel. Itt is kiváló szőlő terem és a búvároknak is csodákat tartogat ez a tengerrész. A hajósoknak számtalan élményt nyújtanak a környező vizek. Felkereshetik az egykor halászok menedékeként szolgáló Ploce-barlangot.

Primosten

Primosten egy középkori település egy kis félszigeten hatalmas haranglábbal. A település minden utcája a kis dombon emelt templomhoz vezet. Innen megcsodálhatjuk a teraszosan termelt szőlőt. Egyedülálló vörösbort készítenek belőle, a Babicot. Primostennél a sziklás tengerfenék kitűnő búvárhely. A közeli félszigeten magas minőségű szállodák szolgáltatásaiként van lehetőség teniszre, bowlingra. Több kiváló strand is található itt. A nudisták a közeli Smokvica-szigeten lelhetnek paradicsomra.
Seibeniki látnivalók

Marina falucska védett kikötőjéből elsétálhatunk a homokos partra fürdeni és megcsodálhatjuk a 15. század végi erődtornyot.

Sibeniki programok: hív a természet!

A Krka Nemzeti Park

Sibenikből feltétlenül érdemes ellátogatni a Krka Nemzeti Parkba. A park két nevezetessége a zuhatagsor és a Visovaci-tó. A rövidebb parti úton is találunk kilátóteraszokat, az igazi élmény a folyó fölött kialakított gyalogösvény. Romantikus fahidakon a robogó folyó fölött sétálva ritka természeti csodákat láthatunk. A vízesések mellett vízimalmok vannak. A folyó többlépcsős vízesésen keresztül 46 métert zuhan lefelé. Az utolsó vízesésnél lévő tóban fürödni is lehet. Kishajók szállítják a turistákat a tó közepén lévő kis szigetre, ahol egy kolostor bújik meg. A park Európa egyik leggazdagabb ornitológiai területe. 800 növény- és 250 különböző madárfaj él benne.

A sibeniki szigetvilág

A Sibenik előtt szétszórt több száz sziget, zátony, szirt és szikla gyöngysora a horvát Adria talán legszebb része. Sok kis szigetre elhajózhatunk, és lényegében egy nap alatt bejárható mind. A szárazfölddel párhuzamosan húzódnak. Zlarin hírnevét a környékbeli koralltelepeknek köszönheti. Homokos strandja, fenyvesei és tágas kikötője csendes menedék a zajos forgatag elől. Prvic sziget két falucskája megőrizte a hagyományos halászfalvak hangulatát. Csiszolt kövekből emelt barokk temploma 1740-ben épült. Krapanj az Adria egyik legapróbb szigete. Lakói korall- és szivacshalászatból élnek. Murter szigetét a szárazföldtől keskeny csatorna választja el. Meredek partját apró tengernyelvek csipkézik. Leghíresebb a kiváló fürdőhely, a Slanica-öböl. A kikötővel rendelkező Murter falu remek kiindulópont a Kornati-szigetek feltérképezésére.

A Kornatok

A Kornati-szigetek az Adria legnagyobb és legsűrűbb szigetcsoportja. Tipikus karsztvidék. A szigetek belseje tele repedésekkel, barlangokkal, grottákkal és zord sziklákkal. Az Adria mélykék vizéből előbukkanó, vakítóan fehér, vízmarta mészkőszigetek lélegzetelállító látványt nyújtanak. A szigetek magántulajdonban vannak. Olajfákat, szőlőskerteket, gyümölcsösöket és veteményeseket gondoznak rajta.

Sibenik inkább a tenger szerelmeseinek kedvence. Kiváló elhelyezkedése okán kellemes kiindulópont az észak-dalmát szigetvilág meghódítására. Két nemzeti park teszi igazán különlegessé az itt tartózkodást. A gyönyörű táj, a finom borok, a kiváló gasztronómia és a helyiek vendégszeretete rabul ejti és újra visszacsábítja a hajósok szívét-lelkét.