A Kvarner-öböl dúskál a csodálatos szigetekben, helyszínekben. A zöldellő, üde Krk-sziget (a Kvarner legzöldebb szigete) idilli öble rejti Punatot, a sziget második legnagyobb városkáját. Óvárosi része híres keskeny utcáiról, öreg kőházairól. A régmúlt idők emlékei mellett népszerűségét kikötője hozta meg. Régen kishajógyártás folyt itt, ma az egyik legjobban felszerelt marina az Észak-Adrián. Punat elsősorban a hajósok és a búvárkodást, vízi sportokat kedvelő turisták kedvelt célpontja.

Punati programok

A cikkben az alábbiakról olvashatsz:

Punat, a hajósok bájos kis úti célja

Punatban különösen kellemesen szokták érezni magukat a hajózás szerelmesei. Itt található az Adria legnagyobb és legöregebb marinája, amely közel 1200 hajó befogadására alkalmas. Egy nagy öböl, a Puntarska Draga keleti oldalán helyezkedik el. A kikötőtől csupán 50 méterre található a Kanajt szálloda, amely a hajósoknak, a tengerészeknek és az aktív pihenést kedvelőknek a gyülekező helye. Ma Punat Horvátország egyik legnagyobb kikötővárosa (és kikötője a legnagyobb Krk-szigeten). A város is elsősorban a hajós turisták fogadására rendezkedett be.

A hajósok számára Punat kikötője jelenti Krk-sziget középpontját. A sziget kapujának is nevezik. Ideális kiindulópont a környékbeli szigetek vagy éppen Isztria felfedezésére.

Punat látványa

Punatot a tengerről megközelítve a látkép nem hétköznapi. Dús növénytakaró és rendezett parkok várják az ide látogatókat. Egy kicsi, mindössze 1800 lelket számláló település, amely Krk-sziget déli partján fekszik. Mivel inkább új városnak tekinthető, itt nincs annyi középkori, velencei és római épület, mint amit más, tradicionális horvát városoknál megszokhattunk. Turistatelepülés, amely kiváló menedék a pihenésre, kikapcsolódásra vágyóknak. Elragadó üdülőhely szűk utcácskáival, jellegzetes, boltíves tengerparti házaival, kocsmáival.

Jól ellátott, jómódúnak mondható, nagyvilágias település. A falubeliek büszkék az olívaolaj készítésének hagyományára. Minden punati család saját ültetvénnyel rendelkezik és otthonukban készítik a kiváló minőségű olíva olajat. Punati látnivalók

Punati programok: fedezd fel a város történelmét!

Punat történelmének meséje szerint nevét a Pons római hídról kapta. Az öbölben lévő két titokzatos oszlop a monda szerint az egykori híd maradványa.

A kikötő közvetlen közelében sok jó étterem van. Érdemes legalább ezért egy sétát tenni a városkában. S ha már bent járunk, gyalogoljunk el a 18. században épült Szentháromság-templomhoz, amely az egész Kvarner-öböl legszebb barokk oltárát rejti, és a Szent Rókus fogadalmi kápolnához. Séta közben a nyári melegben enyhülést adnak a parti sétány árnyas fái vagy a lépten-nyomon előforduló kávézók napernyői.

Érdekes, hogy Punat a Krk-sziget fiatalabb települései közé tartozik, mégis itt található a sziget legrégebbi építészeti emléke, a XII. századi Szent Donát templom. Teljes egészében kőből épült és szokatlan megjelenésével lenyűgözi látogatóit.

Az óvárosban egy kiállítást nézhetünk meg a helyi mezőgazdasági termelés történetéről és egy érdekes zoológiai kiállítást, ahol állattani extremitásokkal is találkozhatnak az érdeklődők.

A történelmi faluközpontban még látható néhány, a 18. században épült, jellegzetes punati parasztház, melyet az épületen kívül emelt fedett lépcsősorokról ismerhetünk fel. Turistacsalogató attrakciók augusztusban a falu egykori halászünnepei: a Punati Éjszaka és a Halászok Éjszakája.

Látnivalók Punatban és környékén

A sziget titkait őrzi Punat környéke is, a zöldellő növényzeten kívül régészeti emlékek sokasága található itt a sírhalmoktól a középkori templomokig. Kifejezetten ajánlott megtekinteni az ókori épületmaradványokat, a ferkicki romokat.

Punat közelében (kb. 2 km) található a 8. századból származó, nagy terméskövekből épült óhorvát templom romja, melyet a tengerpart legrégebbi szláv templomának tartanak.

Punat majdnem „félúton van” az Egyenlítő és az Északi sark között. A Stara Baska felé vezető úton tábla mutatja, hol húzódik a 45. szélességi kör.

Krk-sziget a horvát Adria legnagyobb szigete, magas parti sziklák, kisvárosok, strandok, zöldellő dombok, a rijekai repülőtér, a legrégibb horvát nyelvemlék és az egyik legfinomabb horvát bor, a Zlahtina hazája. A szőlőfajta kizárólag a vrbniki mezőn terem. A megbízható termelőtől származó, valóban jó minőségű Zlahtina címkéjén a P.Z. Gospoja Toljanic, a Frajona vagy a Vinarija Katura nevek olvashatók.

A sziget délkeleti részén fekszik Baska, amely az Adria leghosszabb (1800 m) strandjával büszkélkedhet. A sziget keleti oldalán találjuk Vrbnik-et. Az 50 méteres sziklára épült városka jó állapotú várkastélya valaha a glagoliták központja volt.

Programok Punatban

Punati programok: sport- és kikapcsolódási lehetőségek

Az alap tevékenység Punatban nappal fürdés és heverészés, este korzózás a három kilométer hosszú sétányon. A szigeten a turizmus mellett halászattal, birkatenyésztéssel és olívatermesztéssel foglalkoznak. Biztosak lehetünk az éttermekben felszolgált halak frissességében. Punatban sok étterem, kávézó és borpince is van. A Krk-i esték keretein belül még komolyzenei koncertekre is elmehetünk.

Punat üdülőövezetében található egy nagyobb szupermarket, itt érdemes bevásárolni, vagy a Malinska előtt található Plodnie diszkont áruházban.

Punat városában változatos sportlehetőségek közül válogathatnak az aktív pihenésre vágyók: tenisz, teke és minigolf, búvár- és vitorlástanfolyamok, vízalatti és sporthorgászat. Az öbölben egy jelentős vízisí központ is működik.
Igazán jót lehet Punatban nyaralni, mert nagyon szép és szélvédett öblei vannak. A Punat-i öbölben van egy profin kialakított wakeboard terület. Kisgyermekes családok számára fontos információ, hogy a városka központjában van egy nagy játszótér.

Aktív kikapcsolódás Punat környékén

Krk-szigetén nagyon fejlett kerékpárút-hálózat található. A sziget főútjának mentén több tucat kilométeres szakaszon áll rendelkezésre külön sáv a kerékpárosoknak. A szigeten töménytelen kirándulási lehetőség is van a kijelölt turistaösvényeken. Elhelyezkedéséből adódóan Krk-sziget jó támaszpont is a környező szigetek és a szárazföld nem távoli, érdekes részeinek felfedezéséhez.

Baška kikötőjéből – Punattól 18 kilométerre – indulnak Rab-szigetére hajókirándulások delfinnéző programmal. Ezt a túrát természetesen a bérelt hajóval is meg lehet tenni.

Kosljun szigetén lehetőség van búvármerülésre vagy sétára a kiépített ösvényeken.

Kincsek és élmények Kosljun-szigeten

Kiemelkedően gazdag mediterrán növényzet várja a közeli Kosljun-szigetre látogatókat is. 540 féle növény és gombafaj található itt. A szigetet az erdei növényzet különleges rezervátumává nyilvánították.

Punati látnivalók

A csodásan kéklő öböl közepén, a kis lankás, ovális alakú képződményen egy ferences kolostor épületegyüttese jelentős vallási ereklyét rejt. A szigeten már a 12. században bencések éltek, a mai napig is négy szerzetes lakja. A szerzetesek napi tevékenységének jelentős részét a földművelés, a növények gondozása és természetesen a turisták fogadása teszi ki. A szigeten a Szent Bernát templom és egy több mint 30.000 kötetes könyvtár még a fő látnivaló. A legrégibb horvát karácsonyi betlehemi jászol is Kosljun szigetén található.

Kosljun szigetét kizárólag kis hajókkal és bárkákkal lehet megközelíteni, amelyek szervezett időpontban hozzák-viszik a vendégeket.

A csend, rekreáció és szellemi felüdülés mind olyan lehetőség Punatnál és Kosljunon, ami miatt kedvenc turisztikai hely lett a hajósok számára. Akiket egyszer rabul ejt, újból visszatérnek ide! Ajánlott haza is vinni valamit az itt található csodákból. Nem csak a fényképeket, hanem például helyi pálinkát és olívaolajat is. Ugyanis a kikötőn túl ezek még Punat jelképei.