Az Amalfi-part világszerte híres természeti szépsége miatt. Elképesztő sziklafalak, domboldalakra épített falvak és városkák, színpompás mediterrán növényzet jellemzi.Milyen látnivalók várnak rád az Amalfi-parton? A következő gyönyörű helyeket kár lenne kihagynod, ha erre jársz.
Látnivalók az Amalfi-parton

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Amalfi-parti programok: ha a természet szerelmese vagy

A mediterrán környezet felejthetetlen látnivalókat kínál. Mutatjuk a legszebbeket!

Istenek Ösvénye

Az Amalfi-parton kiváló túrákat is tehetsz. Leghíresebb sétánya a Sentiero degli Dei, mely Istenek Ösvényét jelent. Nevét onnan kapta, hogy a hagyomány szerint itt jutottak le a görög istenek a tengerhez, hogy megmentsék Odüsszeuszt a szirénektől. Az útvonal a festői szépségű partvidék felett a magas, sziklás hegyek oldalában vezet. A 7 km hosszú szakaszt körülbelül 2-3 óra alatt teheted meg. Legnehezebb része a Nocellétől Arienzóba levezető 1700 lépcsőfok. Ha szeretnéd a túrát teljesíteni, érdemes még kora reggel elindulni. Így nemcsak a tömeget kerülheted el, hanem a késő délelőttől kezdődő forróságot is.

Valle delle Ferriere

Ha imádod a természetet, ne hagyd ki a Valle delle Ferriere-t sem. Egyedülálló hely, melyet Amalfitól könnyen, gyalogosan megközelíthetsz egy óra alatt. A természetes oázis Atrani ősi középkori falvától indul, áthalad a Dragone-folyó völgyében, míg el nem éri Pontone városát. Itt találod a Valle delle Ferriere rezervátumát. Az ökoszisztéma felbecsülhetetlen értékű tudományos és természeti értéket képvisel. Meglátogatása tehát nem véletlenül különleges élmény. Láthatsz gazdag trópusi növényzetet, valamint vízeséseket és forrásokat, melyek a ritka növények és kétéltűek számára biztosítanak természetes élőhelyet.

Villa Rufolo és Villa Cimbrone kertjei

Ravello az Amalfi-partvidék gyöngyszeme. Két kiemelt látványossága a Villa Rufolo és a Villa Cimbrone. Mindkettőt gyönyörű kert veszi körül. A Villa Rufolo kertjében pálmafákat, leandereket, romantikus kis lugasokat csodálhatsz meg. A villát egy gazdag kereskedőcsalád építette a 13. században. A csodálatos kertek, a mór építészet és az inspiráló kilátás miatt a helyet gyakran úgy írják le, mint a híres spanyolországi Alhambra egy kisebb változatát. A Villa Cimbrone-nál szintén gyönyörű virágokat láthatsz. Kertjének végén van a Terazza dell’Infinito, vagyis a Végtelenség terasza, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az Amalfi-partra. A párkányt görög mitológiai alakokat ábrázoló mellszobrok díszítik.

Amalfi-parti programok: fesztiválok és szórakozási lehetőségek

Olaszország egyik legszebb része számos programot kínál. Szent András Amalfi város védőszentje és egyben a halászok, hajósok védelmezője. Az apostol földi maradványait a dóm alatti kripta őrzi. Minden évben kétszer emlékeznek meg rá: jún 27-én és november 30-án. Amalfi városának másik látványossága a Regatta, vagyis hajós felvonulás. Az olaszországi egykori tengeri köztársaságok ünnepe. Az esemény előtt a hagyományokhoz híven korhű ruhákat viselő polgárok vonulnak fel, élükön a köztársaságok vezetőivel. Minden csoport egy rövid színpadi előadással mutatja be saját köztársasága történelmének fontos eseményeit. A felvonulást általában a velenceiek indítják, őket a genovaiak, majd a pisaiak követik, végül az amalfiak zárják.

Fesztiválok Ravelloban

Ravello az Amalfi-part egyik legjelentősebb települése. Hála az évente megrendezett Wagner-fesztiválnak, a Zene városának is nevezik. Richard Wagner tiszteletére, aki Ravellóban alkotott. Az első rendezvényt 1932-ben tartották, a firenzei Maggio Musicale fesztivál mintájára. A Wagner-fesztivál helyszíne a Villa Rufolo kertje, ahová minden nyáron egy ideiglenes színpadot építenek. A kis halászfaluban, Cetarában pedig július-augusztus környékén kerül sor a tonhal fesztiválra. Ez a település ad otthont ugyanis a Földközi-tenger egyik legnagyobb tonhal halászflottájának.

Látnivalók az Amalfi-parton

Éjszakai élet

Könnyedebb kikapcsolódásra vágysz? Pezsgő éjszakai életének köszönhetően Positano az egyik legjobb választás. A népszerű Rada étterem legfelső emeletén találod a Fly Lounge nevű bárt, ahol kiváló koktélok és borok közül válogathatsz. Ha itt jársz, a mediterrán stílusban tálalt sushit is meg kell kóstolnod. A kültéri panorámás terasz és a kellemes háttérzene különösen hangulatossá teszi a bárt.

Positano másik izgalmas helye a Music on the Rocks. Érdekessége, hogy a sziklákba vájták, és egyedülálló klubbá alakították. Leginkább a pop és a house zene jellemzi. A hely gyakran nemzetközi DJ-knek is otthont ad. Ha ezt a klubot választod, a finom koktélokat mindenképpen kóstold meg.

Programok az Amalfi-parton: kristálytiszta strandok, szabadidős tevékenységek

Ha fürödni szeretnél, válaszd Positano fekete homokos Beach Grande strandját. Nemcsak napozhatsz, hanem a vízi sportokat is kipróbálhatod. Csendesebb helyre vágysz? Nézd meg Fornillót. 300 méter hosszú homokos strandja vizének tisztaságáért Kék zászlót is kapott. Amennyiben ezt a helyet választod, ne hagyd ki a könnyűbúvárkodást. Praianón pedig a Marina di Praia kavicsos strandja lehet a tökéletes fürdőhely számodra. Ha egy kis luxusra vágysz, keresd a Laurito strandot. Ezt Positano mólójából privát hajóval érheted el. Az út rendkívül rövid, mindössze 5 percet vesz igénybe.

Hajózás az Amalfi-partvidéken

A vitorlázás szerelmeseinek az Amalfi-part kristálytiszta vizei felejthetetlen élményeket nyújtanak. Ha ide utazol, számos érdekes program, vízi sport közül választhatsz. Kölcsönözz egy hajót, és fedezd fel az 50 km hosszú partszakasz legizgalmasabb látnivalóit. Az Amalfi-partról olyan gyönyörű szigeteket is könnyen elérhetsz, mint a népszerű Capri, Ischia vagy Procida.

A Szirének szigetéhez is érdemes egy kis kitérőt tenni. Ezt Capri és Positano között találod. A bájos szigetlánc Isca, Vetara, Gallo Lungo, La Castelluccia és La Rotonda szigeteiből áll. A közeli vizekben úszhatsz és könnyűbúvárkodhatsz, de a kis szigetlánc körüli hajókirándulás is felejthetetlen élmény.

Az Amalfi-part gasztronómiája

Programok az Amalfi-parton

A partvidék gasztronómiájára leginkább a kiváló tengeri halételek jellemzőek. Specialitásuk a spaghetti alle vongole, vagyis a spagetti friss kagylóval, valamint a mélytengeri tonhal. Utóbbit a kis halászfaluban, Cetarában készítik a legjobban. Ha az Amalfi-partvidéken jársz, olyan finom sajtokat is kóstolhatsz, mint a ricotta, a mozzarella di bufala, a provolone, a caciocavallo vagy a fior di latte. Desszertre vágysz? A torta al limone kitűnő választás. A sütemény habkönnyű citromos piskótáját egy szintén pillekönnyű citromos máz borítja. A gyümölcs nélkülözhetetlen hozzávalója a helyi konyhának. Minden évszakban előszeretettel használják, a süteményeken kívül jégkrémekhez, frissítő sörbetekhez is.

Limoncello, az Amalfi-part legnépszerűbb itala

A limoncello egy nagyon finom olasz citromlikőr. Nem véletlenül származik a partvidékről, itt teremnek ugyanis a legjobb citromok. A legkiválóbb fajta a sfusato amalfitano, melyet nemesítéssel állítottak elő. A limoncellót jégbe hűtve fogyasztják, leginkább az étkezések után. A kedvelt italon kívül érdemes még kiemelni a kiváló borokat is. Ezek termelésének három fő területe Furore, Ravello és Tramonti.

Az Amalfi-part szépsége mindenkit elvarázsol. A Tirrén-tenger kristálytiszta vize, a különleges építészet és a történelmi emlékek pedig még vonzóbb turisztikai célponttá teszik. Látogass el te is az olasz paradicsomba!