Az észak-dalmát vizeken található az Adria több mint 1000 szigetének többsége. Egy részük lakatlan, a nagyobbakon viszont jellegzetes mediterrán városkák épültek ki. Ilyen Sukosan is. Különleges hangulata elbűvöl minden itt partraszállót. Ideális fekvése miatt a környékén sok a kirándulási lehetőség, partjainál kellemes strandokon élvezhetjük a napsütést és a kristálytiszta, meleg tengert.

Sukosani programok

A cikkben az alábbiakról olvashatsz:

Sukosan, egy észak-dalmát gyöngyszem

Sukosan egy félszigeten fekszik, 5 kilométerre Zadartól. Egy csendes kis üdülőfalu lenne, azonban a Zlatna luka, azaz az Arany kikötő nevű öblében terül el a hatalmas Marina Dalmacija. 1200 kikötőhelyével Horvátország legnagyobb marinája. 48 móló, középen egy félkörívű mesterséges sziget. A kerítésen belül gyakorlatilag minden megtalálható, így akár el sem kell hagyni a területet: éttermek, kávézók, boltok. Érdemes mégis kisétálni az óvárosba és megnézni azt a néhány látnivalót, amit kínál.

Sukosani programok: Aktív kikapcsolódás Sukosanban és környékén

Sukosan

A város lakói ápolják a régi hagyományokat. Sukosanban évente kétszer van ünnepség. Az egyik télen, a Sukosani éjszakák, . Augusztus 13.-án van Kasijan, a város védőszentjének napja. Az ünnepen sok utcai rendezvényt, felvonulást szerveznek. A városban mindenképpen érdemes kipróbálni a dalmát gasztronómia remekeit. Kellemes helyek erre a Porat, a Griblja vagy a Kod Guste éttermek. Szórakozásra a Sunset, a Santana, a Barbir Beach bárok.

Bibinje

Bibinjében július végén, augusztus elején rendezik a folklór fesztivált. Helyi folklór csoportok mutatják be előadásaikat. Halász és dráma fesztiválokat, a szezon elején és végén pedig az Üdvözlet nyár fesztivált rendezik meg. A falu egyik fontos eseménye a Raspivano Bibinje, a harmonikus énekesek találkozója. A Szent Rókus ünnepséget augusztus 15.-kén tartják. Bibinjében a híres dalmát sonka és a sajt azok az ételek, amelyeket nem szabad kihagyni!

Sukosani látnivalók

Biograd na Moru

Biograd na Moruban nyaranta sportversenyek és rendezvények vannak. Részben szabadtéren, részben az Ilirija Szálló melletti uszodában és moziban rendezik ezeket. A kikötőben minden év októberében rendezik a Biograd Boat Show-t. A városban nyílt meg az első horvát tematikus élménypart 2017-ben. A 4, 5 hektáron elterülő Fun Park Mirnovecben 25 attrakció élvezhető. A tengerparton a vízisíelés és szörfözés lehet kiváló program. Biograd na Mourban található az Adria talán legmodernebb teniszcentruma, ahol kosárlabdázni, focizni, strandröplabdázni és minigolfozni is lehet.

Vodice

Vodice egy dalmát hajózási gyöngyszem. Különleges élmény a gyönyörű óváros szívében elhelyezkedő kikötő, amely nagyon könnyen megközelíthető a tenger felől és tágas, jól felszerelt. Nagy hajók is be tudnak állni, mindenféle szélviszonyban.

Sveti Filip , Sibenik , Zadar

Sveti Filip is Jakovban augusztus első felében van több kulturális esemény, rendezvény, augusztus 15.-kén pedig a Szent Rókus-napi ünnepségek.
Sibenik nagy kulturális eseménye a június utolsó hetében megrendezett gyermekfesztivál.
Zadarban júliusban és augusztusban vásárokat tartanak és ebben az időszakban van itt a dalmáciai dalfesztivál is.

Pirovac, Tisno, Tribunj

Pirovacban megtalálhatóak a 16. századi városfal és városkapu maradványai, az óvárosban kőből épült házak között élvezhetjük a hamisítatlan mediterrán hangulatot.

Tisno a Murterre vezető átjáró két oldalára épült. Itt a szárazföldet egy 37 méter szűk csatorna választja itt el a Murter szigettől. A falu közepén egy felnyitható híd ível át a tengeren. A Murter sziget kikötője Betinánál található, de sok-sok a kikötésre alkalmas öböl is van körbe a szigeten.

Tribunj is egy kis hangulatos, rövid sétával bejárható egykori halászfalu.

Sukosani látnivalók

Látnivalók Sukosanban: hív a természet

Ideális elhelyezkedése miatt Sukosanból több gyönyörű és érdekes helyre is el lehet kirándulni: a Telascica, a Paklenica és a Kornati Nemzeti Parkba, valamint a várossal szemben lévő Pasman-szigetre.A Zrmanja folyón kenu szafarin is részt vehetünk.

Vranai-tó

A várostól 7 kilométerre, Pakostanénál kezdődik a 13 km hosszú és 3 km széles, édesvízű Vranai-tó, amely Horvátország legnagyobb tava igen gazdag halállománnyal. Országosan híres horgász- és vadászparadicsom, illetve vízimadár rezervátum.

Ugljan- és Pasman-szigetek

Érdemes áthajózni a Sukosannal szemben lévő Ugljan- és Pasman-szigetekre. A tengerparti falucskák sok látnivalót kínálnak egy néhányórás séta erejéig. A látnivaló elsősorban természeti értékeiben mutatkozik meg. A jó minőségű termőtalajnak és víznek köszönhetően sok a szőlő-, olíva- és gyümölcsültetvény.Eezeket érdemes a helyi piacon be is szerezni és megkóstolni. A szigeteket egy híd köti össze.

Programok Sukosanban

Érdemes ellátogatni a környező csodálatosan szép városokba is.

Az érintetlen természet, a csodálatos partszakasz, a sport-, szabadidős és kulturális programok, kirándulási lehetőségek együttesen ideális üdülőhellyé teszik Sukosant. Éttermek sokasága ad lehetőséget, hogy kipróbáljuk és élvezzük a horvát és dalmát gasztronómia remekeit és a fantasztikus vendégszeretet. Fekvésének köszönhetően Sukosanból élvezhető a naplemente csodálatos látványa, semmiképp ne hagyd ki!