Horvátország Dél- Nyugati része – Dalmácia hatalmas tengerparti szakaszának és több száz fantasztikus strandjának köszönhetően a legjelentősebb idegenforgalmi régió nem csak hajós berkekben. Mélykék színű tenger, számos esetben fehér homokos parttal kombinálva, több mint 1000 egymáshoz közel eső apróbb és nagyobb sziget nyújt felejthetetlen élményt.

Dalmáciai programok
A cikkben a következőkről olvashatsz:

Dalmáciai programok:látogass el a 3 régió főbb városaiba!

A 4000 kilométer hosszan elterülő régió három fő részre osztható, Észak, – Közép, – és Dél- Dalmáciára. Az igazi mediterrán hangulatú kikötővárosok, számos zátony és megannyi strand kínál izgalmas lehetőséget, minden itt hajózó számára A nyári hónapokban igazán kellemes az éghajlat, és átlagoson 28C-os tengervíz vár. A Misztrálnak mint állandóan jelenlévő szélnek köszönhetően pedig 5-6 Bft erősségű széllel szelheted az adriai habokat. Amennyiben kevésbé forgalmas vizekre és kikötőkre vágynál, érdemes a térségben tett hajózást Május és Június vagy Szeptember és Október közé időzíteni. A hőmérséklet még ilyenkor is kellemes, ám valamivel mérsékeltebbnek mondható.

Zadar

Dalmácia északi területének legkedveltebb városa a maga 3000 éves múltjával. Zadar számos kikötővel, és jelentős kereskedelemmel rendelkező igazi nagyváros. Gazdag történelmi múltjának ékes bizonyítékául Zadarban is található óváros amely egy félszigeten helyezkedik el. A városrész egy gyaloghídon át megtett rövid sétával érhető el a városkapun keresztül.

Az óváros

A félsziget tenger felőli oldalon egy tengerparti sétányról indulva fedezhetjük fel Zadar óvárosának szűk sikátoros utcáit. A sétány kettő, igazán remek és modern látnivalóval is büszkélkedhet. Itt található naprendszerünk kicsinyített méretarányos mása. A látnivaló sötétedés után, a több ezer beépített lámpának köszönhetően lenyűgöző fényjátékot varázsol a talpunk alá. Fő látványossága azonban a zenélő orgona. A tengeri orgona a köveken megtörő hullámok következtében véletlenszerűen, mégis harmonikusan szólal meg. Ezt a nem mindennapi kellemes zenélő élményt legjobb a naplemente csodálatos és romantikus látványával együtt élvezni.

Marina Zadar

Az óvároshoz talán legközelebb eső és legnagyobb jacht kikötőt a félszigetre néző város felőli oldalán benyúló öbölben találhatod. A Tankerkomerc Marina Zadar egész évben várja a tenger szerelmeseit, és mintegy 300 férőhelyen biztosítja a kikötést. A Marina képes maximum 45m-es hajóhosszig, és akár 8m-es merülésű hajókat befogadni.

Split

Közép-Dalmácia egyik legnépszerűbb attrakciója kétségtelenül Split, Horvátország második legnagyobb városa amely az UNESCO világörökség része. Számos kikötő található az Adrian Split és Zadar régió között. Split város közvetlen közelében is találhatunk egész évben nyitva tartó, 370 férőhelyes Marinát, amely akár 70m hosszú hajókat is képes befogadni. Splitben található Diocletianus palotája mely az egyik legjelentősebb látnivaló egész Horvátországban. A palotát Diocletianus császár építette visszavonulása után. A mintegy 300 ezer m2 alapterületű luxuspalota szolgált otthonául ahol egészen haláláig élt. Ma ez már a császár mauzóleuma. Megtalálható itt számos üzlet, étterem és néhány magánlakás is.
Programok Dalmáciában

Makarska riviéra

Brac szigetétől könnyedén megközelíthető a Dalmácia déli területén közel 60km-en húzódó Makarska Riviéra. Közkedvelt nyaralóhely azon személyek számára, akik igazán igényes környezetben szeretnének utazni, pihenni. Itt érdemes a Makarska-öbölben elhelyezkedő védett városi kikötőt használni. Makarska híres gyönyörű kavicsos és homokos strandjairól, kellemes klímájáról és meseszép mediterrán növényeiről.

Látnivalók Dalmáciában: fedezd fel Dalmácia változatos szigetvilágát!

Észak-Dalmát szigetvilág

50 kisebb valamint nagyobb szigetből áll, amelyek szinte mindegyike könnyedén megközelíthető a legismertebb D-Marin Dalmacija jacht kikötőjéből. Ezek többsége nyugodt, csendes, strandolásra alkalmas szigetnek mondható. Nagyon sok, egészen világos valamint türkizkék lagúnával találkozhatunk majd.

A Kornati-szigetcsoport

A Kornati Nemzeti Park a Zadar környékén lévő legszebb látnivalók közé tartozik. 150 apró sziget, sekély viz, és gyönyörű türkizkék lagúnák jellemzik. Ezen a tájon tett hajókirándulások felejthetetlen élménnyel gazdagítanak. A nemzeti park területén számos strandolásra alkalmas hely is akad.

Donji kornati

A Kornati szigetcsoport tagjaként kínál lenyűgöző élményt. Itt található meg a régió talán legszebb természeti jelensége a Klifovi sziklák. Ezen hatalmas sziklafalak egymással szemben helyezkednek el a nyílt tenger felé nézve. Amolyan természetes kapuként szolgálnak a hajóval érkezőknek. Magasságuk elképesztő, a tengerszinttől számítva 82 méter. A sziklafalak tökéletes helyszínül szolgálhatnak búvárkodásra is. A sziklafalak tengerszint alatti folytatásuk egészen 100 méteres mélységig merülhetőek.

Mala Proversa

Ez egy keskeny átjáró Dugi Otok és Katine szigete között. Itt megcsodálhatod a körülbelül 90m hosszú, római épület együttes maradványait. Az épület a római időkben, a tengerszint felett helyezkedett el. A régió még további négy (a Paklenica karszt folyóvölgye, Plitvicei tavak, Krka folyó, Velebit-hegység) nemzeti parkkal büszkélkedhet, a palettát még színesebbé és izgalmasabbá téve.

Középső- Dalmácia

Észak-Dalmáciával ellentétben ebben a régióban a nagyobb szigetek előfordulása jellemző. Ilyenek Brac és Hvar. Ez a régió Trogir szigetétől kezdődik és déli irányban egészen a Makarska Riviéráig tart.

Hvar sziget

A sziget Horvátország egyik meseszép vidékén fekszik. A Split-öböl keleti részén terül el. Északról a Brac, míg délről a Korcula-szigete, illetve a nyílt tenger határolja. A maga 300 km2-i területével a negyedik legnagyobb sziget Horvátországban. Vidékét világoskék öblök, olíva ligetek, és színpompás levendula mezők tarkítják. A sziget legszebb városa, a sziget nevével azonos Hvar város. Megtalálható itt egy festői szépségű öböl, valamint számtalan velencei stílusú épület és palota . A tengerről szemlélve pedig a Fortica erőd magasodik Hvar városa fölé.
Programok Dalmáciában

Vis

A parttól 60 kilométerre található, így az egyik legtávolabbra eső sziget Horvátországban. A sziget szinte érintetlen. Megtalálható itt számos kristálytiszta vizű öböl. A legnépszerűbb a Stiniva-öböl. Területét szinte kivétel nélkül fák tarkítják így az Adria legzöldebb szigeteként tartják számon. Vis-ről áthajózhatunk még a közeli Sveti Andrija és Bisevo szigetére is, ami híres a Baluni öbléről és az itt található Modra Spilja nevű Kék-barlangjáról.

Dél- Dalmácia

Dél-Dalmácia varázslatos természeti szépségű régió. Megtalálható minden, ami egy kellemes nyaraláshoz szükséges. A régió egzotikus tengerpartjairól, kis halászfalvairól, történelmi városairól és azok hangulatos óvárosairól ismert.

Korcula

Dalmácia déli részén terül el. 276 km2-es területével a hatodik legnagyobb és 17000 fõs lakosságával, pedig a legsűrűbben lakott sziget Horvátországban. Nevét az ókorban kapta a zöldesfekete aleppo feketefenyőknek és pineáknak köszönhetően. Korculan született a híres világjáró és tengerész Marco Polo. Szülőháza Korcula városában található meg.

Dubrovnik

Dubrovnik Horvátország egyik legismertebb és legszebb városa. Az UNESCO világörökség része várakban, tornyokban és kultúrában gazdag. A várost 1940 méter hosszú városfal veszi körül. Itt az aktív pihenésre vágyóknak is számos lehetőségük van. Megmászhatod a Dínári-hegység adriai csúcsait. Búvárkodásra és vízi sportokra is számos lehetőség kínálkozik. Erre leginkább ajánlott a Lopud félsziget.

Bármely dalmáciai régió vizeire sodor a szél, a felejthetetlen élmény garantált. A 4000 kilométeren húzódó partszakasz és szigetvilága, számtalan látnivalót kínál, és biztosan rabul ejt majd téged is.