Olaszország a turisták egyik kedvenc európai országa. Az emberek kedvesek és segítőkészek, a latinokhoz hasonlóan nagyon temperamentumosak.Milyen programok várnak rád Olaszországban? A következő dolgok feltétlenül szerepeljenek a listán.

 Olaszországi programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Olaszországi programok: hív a természet

A szépséges tengerpartokon kívül egyéb természeti értékeket is megcsodálhatsz. Vannak igazán különleges helyek, fantasztikus nemzeti parkok. Ezek rövid bemutatása következik.

Gran Paradiso Nemzeti Park

A hely az Aosta-völgy déli részén helyezkedik el. A legrégebbi olasz nemzeti park. Jellegzetes állata és jelképe a kőszáli kecske. A parkot túrautakon is bejárhatod.

Vezúvi Nemzeti Park

Különlegessége, hogy itt találod a világ egyik leghíresebb és legveszélyesebb működő vulkánját. Kevésbé ismert tény, hogy a lábánál szőlőfajtákat termesztenek. Ezekből nagyon finom borok készülnek.

Toszkána

Borvidékeiről és gasztronómiájáról ugyanúgy híres. Kiemelkedő a táj szépsége, a Földközi-tenger partvidéke, történelmi és művészettörténeti látnivalói. Ezek egész évben vonzzák a turistákat. Ha fürödni is szeretnél, akkor homokos strandja és enyhe klímája miatt különösen ajánlott. A toszkán tengerpart több településén állatkertek, kalandparkok, vízi vidámparkok is vannak. Tehát biztos, hogy itt a gyerekek sem fognak unatkozni.
Látnivalók Olaszországban

Olaszországi programok? Legjobb helyek strandoláshoz és búvárkodáshoz

Csak pihenni szeretnél a tengerparton? A következők valamelyikét érdemes meglátogatnod: Positano, Polignano a Mare vagy Capo Vaticano. Mindegy, hogy melyiket választod. Ezek a gyönyörű helyek nem fognak csalódást okozni.

Ha aktív kikapcsolódást szeretnél, Levanzo a tökéletes úti cél. Itt búvárkodhatsz és halászhatsz a kristálytiszta vizű tengerben. Ezenkívül van lehetőség túrázásra, és az ősi barlangrajzokat is megtekintheted. Ha romantikus helyszínre vágysz, Manarola a legjobb választás számodra. Ráadásul a helyi éttermekben ízletes halételek és kiváló borok közül válogathatsz.

Zene és szórakozási lehetőségek

Az olasz zene az operában ért el kiemelkedő sikereket. Elég csak Andrea Boccelire vagy a néhai Luciano Pavarottira gondolni. A római operaháznak, a Teatro dell’ Opera di Romának van az egyik legjobb akusztikája a világon. Számos balett és operaelőadás közül válogathatsz itt.

Az olasz főváros rendkívül kedvelt állomása a népszerű énekeseknek és előadóknak európai koncertturnéjuk során. Számos gyönyörű koncertterme van. Ha ilyen programmal találkozol, akkor érdemes kihasználnod a lehetőséget.

Éjszakai élet

Könnyedebb kikapcsolódásra vágysz? Ha esténként inkább bulizni szeretnél, Bibione, Lido di Jesolo és Caorle remek választás lehet. Ezeken a településeken ugyanis rendkívül népszerű szórakozóhelyek közül válogathatsz.

A caorle-i Baiablu Beach érdekessége például, hogy nappal strandként, este diszkóként működik, ahol tematikus partikon is részt vehetsz. Ha tetszik ez a program, a Don Pablo Discobeach hasonló hely, így azt szintén érdemes kipróbálnod.

Vonz a sokféle zenei stílus? Először ellátogathatsz Jesolo városába, ahol igazán nagy a választék belőle. Ha pedig itt is szeretnél inkább a strandon bulizni, egy másik ideális hely számodra Cappanina Beach.

Bibione főterein szinte minden éjjel koncertek vannak. Amennyiben kedveled a 70-es, 80-as évek zenéit és a latin dallamokat, kár lenne kihagyni. A város egyik legnépszerűbb szórakozóhelye a Koco Music Club. Koncerteken és karaoke partikon is részt vehetsz.

Látnivalók Olaszországban: három építészeti alkotás, amit nem szabad kihagyni

Olaszországi látnivalók

Colosseum

Olaszország leglátogatottabb műemléke. Évente több mint 6 millióan nézik meg. Egykor az ókori Róma hatalmas épülete volt. Legalább 50 ezer néző szórakozhatott itt a gladiátorok küzdelmén. 2010 óta már a föld alatti részét is bejárhatod. Sőt, korábban biztonsági okok miatt lezárt két legfelső szintjét szintén megtekintheted.

Dóm tér

A középkori művészet alkotásainak kiemelt jelentőségű helyszíne. Pisa városközpontjában helyezkedik el. Négy kiemelkedő építménye a dóm, amiről a nevét kapta, a híres ferde torony, a keresztelőkápolna és a temető. A torony nem elég vastag alapra épült, ez okozza dőlését. Ha vicces képet szeretnél készíteni, a legjobb helyen jársz, mert a turisták kedvence.

Sixtus-kápolna

Megtekintheted a Vatikán egyik leghíresebb épületét, a mindenkori pápa kápolnáját. Az egyszerű csarnoképítmény a reneszánsz művészetének csúcspontja. Elsősorban mennyezetfreskója miatt lett világhírű. Olyan híres művészek készítették, mint például Botticelli vagy Michelangelo. Utóbbi alkotásának legismertebb részletében Ádám teremtését láthatod.

Az olasz konyha és egyéb érdekességek

Olaszország gasztronómiája

Az olaszok étkezésére a tésztaételek jellemzőek. Ezeket számos feltéttel fogyasztják. Kevesen tudják, de a száraz tésztát még az arabok ismertették meg velük. Az elején mézzel és cukorral ették. Tehát paradicsomszószt csak jóval később kezdtek el használni hozzá. Ki gondolta volna, hogy több mint 100-féle tésztát gyártanak? Különleges specialitásuk, a pizza világszerte kedvelt. Ha szereted a kávét, erős eszpresszójukat muszáj megkóstolnod. Szintén népszerű italuk a cappuccino, tőlük is terjedt el. Világhírű olasz fagylaltjuk a gelato, melyet itáliai cukrászok találtak fel. Ha erre jársz, akkor semmiképpen sem hagyhatod ki ezt a finomságot.

A híres Vatikán

Itt találhatod a világ legkisebb államát, a pápa otthonát. Vallási, kulturális és történelmi szempontból jelentős értékű. Legkiemelkedőbb épülete a Szent Péter-bazilika. A világ második legnagyobb keresztény temploma, mely körülbelül 60 ezer ember befogadására alkalmas.

Pompeji

Pompeji történetét bizonyára mindenki ismeri. Az egykor gyönyörű várost Kr. u. 79-ben elöntötte a Vezúv, melynek következtében teljes lakossága elpusztult. A katasztrófa mindössze egyetlen nap alatt történt. A többméteres törmelék mindent maga alá temetett. Az ókori város megtalálása leginkább a véletlen műve. A Sarno folyó szabályozási munkálatainál bukkantak rá. Nemcsak megkövült emberi testeket láthatsz itt, de a sok restaurált épületnek köszönhetően Pompeji egykori életébe is betekintést nyerhetsz. A Villa dei Misteri az ásatások egyik legszebb villájaként ismert, ugyanis falait freskók díszítik.

Velence, Olaszország csodálatos látnivalója

Észak-Olaszország gyöngyszeme Velence, mely a tenger lagúnáira épült. Emiatt nevezik az Adria királynőjének, a vizek városának vagy a fény városának is. 118 kis szigetből áll, ezeket csatornák és hidak kötik össze. Vízi járműve, a gondola a turisták nagy kedvence. Tehát neked is kár lenne kihagynod, ha erre jársz. A város számos építészeti látnivalójára szintén büszke lehet. Egyik legszebb ezek közül a Dózse-palota mellett, a Szent Márk téri Basilica di San Marco, vagyis Szent Márk-székesegyház. A templomban gazdagon díszített, gyönyörű mozaikokat, márványoszlopokat és szobrokat láthatsz.
Olaszországi programok

Ez a cikk ennek a gyönyörű országnak néhány kihagyhatatlan látnivalóját mutatta be. Ha nemcsak a pihenés a cél, hanem az aktív kikapcsolódás is, a felsorolt látnivalók nem fognak csalódást okozni.