Ploče az Adriai-tenger partján, a híres Split és Dubrovnik között félúton helyezkedik el. Környékének szépségét hegyek, tavak, folyók, valamint buja völgyek fokozzák. A szárazföldön kiváló túraútvonalak közül választhatsz, míg a vízen olyan sportokat próbálhatsz ki, mint a windszörf vagy a kiteszörf.Programok Ploče -ban? Mutatjuk a legjobb programlehetőségeket. Ploče -i programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Ploče -i programok: strandok és vízi sportok

A homokos Ušče Neretve strand Ploče és Blace közelében található. Meglátogatását kisgyermekes családok számára is ajánljuk. Az infrastruktúra nélküli, természetes fürdőzőhelyen csak egy strandbár áll rendelkezésre, így érdemes napernyőt vinni. Ha itt jársz, a vízi sportok közül feltétlenül próbáld ki a sznorkelezést, a windszörfözést vagy a kiteszörfözést. A körülbelül 1 km hosszú, homokos Opuzen strand szintén kiváló választás. Sekély vízzel rendelkezik, így a gyerekek is nyugodtan fürödhetnek benne. A közeli kavicsos Blace strand az azonos nevű településen található. Kristálytiszta vize búvárkodásra is kiválóan alkalmas.

Látnivalók Ploče -ban: a természet csodái

Kravica-vízesés

Bosznia-Hercegovina egyik legfontosabb természeti kincse a lélegzetelállító Kravica-vízesés, mely a horvát határ közelében található. 900 méterrel a tengerszint fölött, 30 méter magasról zúdul alá a víz. Egy 120 méter széles medencébe érkezik, mely a környék legnagyobb mészkő medencéjének számít. Nemcsak a helyiek, hanem évente több ezer turista is ellátogat ide. Bár meg lehet mártózni a vízben, készülj fel rá, hogy hőmérséklete a legnagyobb nyári melegben sem haladja meg a 15-16 °C-ot. A természeti csoda és környéke különösen népszerű célpont, mivel a közelében további nagyszerű programlehetőségek várnak. A vízi sportok szerelmesei kajakozhatnak vagy raftingolhatnak, míg a szárazföldön kiváló túraútvonalak közül választhatsz. Lehetőség van sziklamászásra, sőt, egy cseppkőbarlangot is felfedezhetsz. Látnivalók  Ploče -ban

Baćina-tavak

A város közelében találhatóak a Baćina-tavak, melyeknek mélysége 3 és 45 méter között váltakozik. A tórendszer tulajdonképpen hat összefüggő tóból, valamint egy külön tóból áll. Részei az Oćuša-, a Crniševo-, a Podgora-, a Sladinac-, a Vrbnik-, a Šipak- és a Plitko-tó. Közös jellemzőjük, hogy kivételes természeti értékkel rendelkeznek, mivel számos védett növény- és állatfaj számára nyújtanak élőhelyet. Bár ezek édesvízi tavak, vannak olyan források, melyek közvetlenül kapcsolódnak a tengerhez. A Plitko-tó mellett eredő forrás érdekessége például, hogy ivóvízzel látja el Ploče városát és környékét is. A tavak három kis szigettel rendelkeznek, medencéjük kriptodepresszió, ami azt jelenti, hogy aljuk a tenger szintje alatt van.

Programok Ploče -ban: fedezd fel a város látnivalóit!

A fehér bazilikának is nevezett Ég és Föld Királynője templom a horvát tengermellék egyik legcsodálatosabb modern temploma. 1999 és 2007 között épült, összesen 42 festett üvegablakkal büszkélkedhet. Berendezéseit tekintve kiemelkedik még Szent Péter és Pál apostolok szobra, valamint az egyik mellékoltár keresztet hordozó Krisztus képe. A templom közelében található Szent Miklós püspök szobra is, melyet a horvát hősök, utazók és tengerészek tiszteletére emeltek.  Ploče -i látnivalók

Hagyományok és rendezvények Ploče -ban

A kikötőváros egyik legnépszerűbb esemény a Halászok éjszakája. Augusztus első szombatján egész Dalmáciából érkeznek a látogatók, hogy megkóstolhassák a helyi szakácsok és csapatok által készített legjobb halételeket. A településen nagy hagyománya van a csónakversenynek, mivel a régi időkben a kommunikáció és a szállítás facsónakok segítségével történt. Napjainkban a Maraton lađa nevű verseny legfőbb célja az említett hagyomány felelevenítése. A verseny a Metković híd alatt kezdődik, és a Neretva deltát alkotó helyek mentén folytatódik. Végül elér Ploče városába, ahol a folyó az Adriai-tengerbe áramlik. Az útvonal teljes hossza 22 500 méter.

Ploče gasztronómiája

Az 1987 óta működő Fulin nevű étterem Ploče központjában található. A hosszú hagyományokkal rendelkező hely kellemes légkörrel, profi személyzettel, valamint ízletes fogásokkal vár. Utóbbiak között olyan különlegességek is vannak, mint az angolnából vagy a békákból készített finomságok. Az italokat tekintve feltétlenül kóstold meg a kiváló minőségű fekete-fehér házi bort és a pálinkát. Ugyancsak remek választás a Pećina étterem, mely a főút közelében található. Itt különösen ajánljuk a márnát, a húsos rizottót vagy a tenger gyümölcseiből készített rizottót. A vendéglátóhely barátságos személyzettel és kedvező árakkal várja a látogatókat.

Cikkünkben a modern kis kikötőváros, Ploče legjobb programlehetőségeit mutattuk be. Ha ezt a települést választod, a csodálatos természeti látnivalók mellett izgalmas vízi sportokat is kipróbálhatsz. A gasztronómiai különlegességek pedig még emlékezetesebbé teszik a nyaralást.