A Biokovo-hegység lábánál található város a róla elnevezett Makarska Riviéra központja. Kiváló strandokkal, számos kirándulási lehetőséggel és pezsgő éjszakai élettel várja a látogatókat. Milyen programok várnak rád Makarskaban? Tedd még emlékezetesebbé a nyaralást, és válassz a következő nagyszerű programlehetőségek közül!Makarskai programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Makarskai programok: a legjobb strandok

A központi városi strand a Makarska nyugati oldalán található Gradska plaža. A tekintélyes méretekkel rendelkező, mintegy 2 km hosszú fürdőzőhely számos színvonalas szolgáltatást kínál. Vannak vendéglátó egységek, szórakoztató programok, a strandolók biztonságáról vízimentők gondoskodnak. A víz lassan mélyül, így a gyerekek is nyugodtan fürödhetnek benne. A part menti fák kellemes árnyékot nyújtanak a forró, nyári napokon. A strand hatalmas mérete ellenére is kifejezetten zsúfoltnak számít, így a főszezonban érdemes minél korábban érkezni. A környék másik népszerű strandja a Nugal. Ez körülbelül 2 km-re helyezkedik el a városi kikötőtől, Makarska és Tučepi között található. Elérheted hajóval vagy a gyönyörű fenyőerdőkön végigsétálva. A strand érintetlen természeti környezetben helyezkedik el, így a naturalizmust kedvelők is szívesen látogatják.

Látnivalók Makarska környékén: hív a természet

Biokovo Természetvédelmi Park

A Biokovo-hegység a Cetina és a Neretva folyók között helyezkedik el, a Makarska Riviéra mögött tör az ég felé. 1981-ben Biokovo Természeti Park néven közel 200 km2-nyi terület kapott kiemelt védelmet. A park bejárata Makarskától mindössze néhány kilométerre található. Napjainkban rendkívül gazdag növény- és állatvilág jellemzi a helyet. A szirti sason, fehérfejű keselyűn kívül farkas, vaddisznó, zerge, valamint muflon is él ezen a hegyen. Legmagasabb pontja az 1762 méteres Sveti Jure, azaz a Szent György-csúcs. Innen gyönyörű kilátás nyílik a Makarska Riviérára, a közép-dalmáciai szigetekre, sőt, tiszta időben még Olaszország partjai is láthatóak. A sportolás szerelmesei választhatják a hegyi kerékpározást, a túrázást, a lovaglást vagy a kalandos siklóernyőzést.

Kotišina Botanikus Kert

A gyönyörű Biokovo Természetvédelmi Park részét képezi a Kotišina nevű botanikus kert, mely 350-500 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. Dr. fra Jure Radić pap és tudós alapította a helyet. A legfőbb célok között szerepelt a tudományos kutatás mellett a Biokovo növényvilágának megfigyelése, védelme, megőrzése, valamint népszerűsítése. A 16, 5 hektáros területen több száz itt honos növényfajt ismerhetsz meg, de egyes helyeire egzotikus, mezőgazdasági, valamint gyógynövényeket is telepítettek. A kert bejárata közelében egy 17. századi erődítmény falait is megpillanthatod.

Osejava parkerdő

Rendkívül kellemes erdei sétát tehetsz az Osejava parkerdőben, ahol egészen a Nugal strandig eljuthatsz. Ha még tovább haladsz, Tučepi-t és annak fürdőzőhelyét is elérheted. Az erdő, a sziklák, valamint a tenger lélegzetelállító látványt nyújt. Látnivalók Makarskában

Programok Makarskában: látogasd meg a város nevezetességeit

A Közép-Dalmáciában található Makarska lenyűgöző épületekkel rendelkezik, az alábbi templomok, múzeumok és további érdekes helyek meglátogatását különösen ajánljuk.

Templomok, szentély

Szent Márk-székesegyház

Az 1766-ban épült székesegyház a város egyik legnevesebb műemléke. A mai napig sem tekinthető teljesen befejezettnek, ugyanis az eredeti tervek szerint még két oldalhajót kellene tartalmaznia. Főoltára Horvátország legszebb oltárai közé tartozik, melyet velencei mesterek készítettek. A székesegyház mellett egy 1755-ből származó velencei ivókút is megtekinthető. A főtéren áll még egy szobor, melyet a népszerű horvát író és szerzetes, Andrija Kačić Miošić tiszteletére állítottak.

Szent Péter-templom

A templom a városi kikötőt nyugatról lezáró Szent Péter-félszigeten található. A 14. századi, eredetileg gótikus templomot a 17. század végén barokk stílusban építették át. 1962-ben egy földrengés olyan súlyosan megrongálta, hogy teljesen le kellett bontani. Eredeti formájában történő újjáépítése 1992-ben fejeződött be. A közelben egy világítótorony is található, mely 1884-ből származik. A félszigeten felfedezhetsz még egy látnivalót, Szent Péter szobrát, kezében a Mennyország kulcsával.

Néri Szent Fülöp-templom

A barokk templom 1758-ban épült az öböl közepén, közvetlenül a tengerparton. Belsejében, a kórus korlátján hét vászonra festett képet helyeztek el, melyek Szent Fülöp életéből vett jeleneteket ábrázolnak. A templomot 1968-ban kulturális műemlékké nyilvánították, napjainkban csak évente néhány alkalommal mondanak misét benne.

Vepric

A szentélyt 1908-ban alapította dr. Juraj Carić püspök, aki itt is van eltemetve. A természetes barlang Makarska nyugati részén található. Érdekessége, hogy a híres franciaországi szentélyre, Lourdesre emlékeztet, így Vepric a zarándokok kedvelt célpontja. A barlangon belül és kívül számos vallásgyakorlásra szánt dolog, többek között kültéri oltár, gyóntatószékek is elhelyezésre kerültek. Programok Makarskában

Múzeumok, galéria

Városi Múzeum

A Városi Múzeum a parton, a kikötő nyugati részén álló Tonolli nevű barokk palota épületében található. 1995-ben alapították, gyűjteménye mintegy 2700 tárgyat tartalmaz. Az írások, rajzok és képek Makarska, valamint a környék történetéhez kapcsolódnak. A múzeum többek között képeslap-, plakát- és kártyagyűjteménnyel is rendelkezik.

Malakológiai Múzeum

A 15. század elején épült, majd a 17. században felújított ferencesek kolostora önmagában is megtekintésre érdemes. Itt kapott helyet a világ egyik legszebb és leggazdagabb Kagyló Múzeuma, ahol az Adriáról, továbbá más tengerekből származó kagylókat, csigákat láthatsz. A gyűjtemény jelentős része Jure Radić szerzetes gyűjtőmunkájának köszönhető. Az 1963-ban alapított múzeumban egy növénygyűjtemény is van, mely a Biokovo-hegység csodálatos növényeit mutatja be.

Antun Gojak Galéria

A galéria a makarskai régi iskola épületében található, egészen pontosan a don Mihovila Pavlinovića utcában. Alapjait Marin Gojak, a híres festő, Antun testvére teremtette meg, aki 1988-ban 132 képet és 201 grafikát adományozott a városnak. Később a galéria magánszemélyek adományából mintegy 400 műre bővült, így napjainkban remek betekintést lehet nyerni Makarska, valamint a környék művészetébe.

Lenyűgöző paloták

A városban több palota áll, melyek közül a barokk Ivanišević- és a Tonolli-palota, valamint a reneszánsz Kačić-Peko-palota különösen figyelemre méltó. Utóbbi különleges dísze a félköríves lépcsőfeljáró és a palota parkjában található kis kút. Az évek alatt sor került átépítésekre, melyek után Makarska egyik legimpozánsabb épületévé vált. Napjainkban egy luxusszálloda is működik benne.

Hagyományok és események Makarskában

A nyári szezon folyamán rengeteg kulturális- és szórakoztató program várja a látogatókat. Minden évben megrendezésre kerül a Makarskai Nyár, melynek egyik legnépszerűbb eseménye a Halászok estéje. Ilyenkor az esti órákban a helyi halászok összegyűlnek, majd kihajóznak a tengerre. A verseny azért folyik, hogy kinek lesz nagyobb fogása, több hala. Ezalatt a turisták a városban mulatnak. Éjjel, amikor a halászok visszatérnek, eredményhirdetést tartanak, a vendégek között pedig szétosztják a kifogott halakat. makarskai látnivalók

Éjszakai élet

A horvát település különlegessége, hogy itt engedélyezték a hajnalig tartó bulizást az óvárosban is. Ennek köszönhetően számos éjszakai klub és diszkó várja a szórakozni vágyókat. Utóbbiak közül a legnépszerűbb a Peter Pan, mely a kikötő végén található. A hatalmas méretekkel rendelkező nyitott terület akár 1000 fő befogadására képes. A nyári időszakban majdnem minden este bulik helyszíne, de koncertek is gyakran kerülnek itt megrendezésre. A Deep nevű diszkó az Osejava-félszigeten található. Érdekessége, hogy a tánctér egy második világháborús barlangban kapott helyet. A diszkó nappal is üzemel, ilyenkor kellemes lounge zene szól. A barlang előtti sziklákra pedig ki is ülhetsz napozni. A bárokat tekintve különösen ajánljuk még az egész évben nyitva tartó Marineta éjszakai bárt.

Makarska gasztronómiája

A mediterrán város a Biokovo-hegység lábainál terül el. Ha kirándulás előtt vagy után megéheznél, 890 méter magasan találod a Vrata Biokova nevű éttermet. Itt rendkívül ízletes húsételeket szolgálnak fel, ráadásul helyi készítésű szuveníreket, olívaolajat, mézet és pálinkát is lehet vásárolni. A tengerparti Il Golfo szintén kiváló választás, különösen naplementekor. Gyors és udvarias kiszolgálás jellemzi, a tenger gyümölcseit mindenképpen érdemes megkóstolni. Az óvárosban, a kikötő mellett található a szintén népszerű, aprócska vendéglátóhely, a Hrpina. Ez friss alapanyagokból készült halételekkel, bőséges fogásokkal vár, mindezt megfizethető áron. Ha ezt az éttermet választod, ne felejts el előre asztalt foglalni.

Cikkünkben Makarska legjobb programlehetőségei közül válogattunk. A Makarska Riviéra központja számos gyönyörű épületet rejt, az aktív kikapcsolódást kedvelők csodálatos természeti környezetben kirándulhatnak. Fedezd fel te is!