Baška Voda Közép-Dalmácia egyik legnépszerűbb turisztikai központjává vált az utóbbi húsz évben. A település kavicsos strandokkal rendelkezik, a közelben egy természeti parkot, valamint a hozzátartozó botanikus kertet is megcsodálhatod.Programok Baška Vodában? Ismerd meg a település és a környék nagyszerű programlehetőségeit.Baška vodai programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Programok Baška Vodában: gyönyörű strandok

A kellemes, mediterrán éghajlattal rendelkező Baška Voda legismertebb és legnagyobb fürdőzőhelye az apró kavicsos Nikolina, mely a központban található. Nevét az utazók védőszentjéről, Szent Miklósról kapta. A minden korosztály számára ajánlott strand Kék zászló minősítéssel büszkélkedhet. Itt bérelhetsz napernyőt és nyugágyat, lehetőség van vízibiciklizésre is. A fürdőzők biztonságát vízimentők felügyelik. A parton a fenyők különösen kellemes, hűsítő árnyékot biztosítanak a forró, nyári napokon. Aktív pihenésre vágysz? A strand közelében egy homokos röplabdapálya található, de kipróbálhatod az egyik legnépszerűbb helyi sportot, a picigin nevű vízi labdajátékot is. Ha megéheznél, a közelben kávézókat, beach bárokat és éttermeket egyaránt találsz. A Nikolinán kívül remek választás még az Ikovac strand, mely a városközponttól körülbelül 500 méterre fekszik. Jól felszerelt, meglátogatását kisgyermekes családok számára különösen ajánljuk. A közelben bár és étterem is található.

Látnivalók Baška Vodában: hív a természet

Biokovo Természetvédelmi Park

A Biokovo-hegység a Cetina és a Neretva folyók között helyezkedik el, a Makarska Riviéra mögött tör az ég felé. 1981-ben Biokovo Természeti Park néven közel 200 km2-nyi terület kapott kiemelt védelmet. A park bejárata Makarskától mindössze néhány kilométerre található. Napjainkban rendkívül gazdag növény- és állatvilág jellemzi a helyet. A szirti sason, fehérfejű keselyűn kívül farkas, vaddisznó, zerge, valamint muflon is él ezen a hegyen. Legmagasabb pontja az 1762 méteres Sveti Jure, azaz a Szent György-csúcs. Innen gyönyörű kilátás nyílik a Makarska Riviérára, a közép-dalmáciai szigetekre, sőt, tiszta időben még Olaszország partjai is láthatóak. A sportolás szerelmesei választhatják a hegyi kerékpározást, a túrázást, a lovaglást vagy a kalandos siklóernyőzést. Látnivalók Baška Vodában

Kotišina Botanikus Kert

A gyönyörű Biokovo Természetvédelmi Park részét képezi a Kotišina nevű botanikus kert, mely 350-500 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. Dr. fra Jure Radić pap és tudós alapította a helyet. A legfőbb célok között szerepelt a tudományos kutatás mellett a Biokovo növényvilágának megfigyelése, védelme, megőrzése, valamint népszerűsítése. A 16, 5 hektáros területen több száz itt honos növényfajt ismerhetsz meg.

A Cetina folyó kanyonja

A Cetina nevű folyó kanyonja 1963 óta tájvédelmi terület. Ha idelátogatsz, lehetőség van kajakozásra és raftingolásra is. A part menti séták, valamint a sétahajózás szintén felejthetetlen élmény lehet Horvátország egyik legszebb kanyonjában. Kedveled a történelmet? A sziklák között megbújva és az ormok csúcsán magasodva középkori várromokat tekinthetsz meg. Utóbbiak gyönyörű kilátást nyújtanak az idelátogatóknak. Legismertebb a Viseć erőd, mely a Radman Malmok közelében található. A 20. század végére a terület Dalmácia ezen részének legismertebb turisztikai látványossága és egyik legkedveltebb kirándulóhelye lett. További érdekesség, hogy szépségeit kihasználva 1962 és 1969 között a híres Winnetou-filmek egyes jeleneteit is itt forgatták.

Lélegzetelállító vízesések

Ha itt jársz, megcsodálhatod a 49 méter magas Velika Gubavica és a 7 méter magas Mala Gubavica nevű vízeséseket is. Ezek mélyen a Cetina kanyonjában, a Zadvarje falu mellett találhatóak. Különlegességük, hogy alattuk akár meg is lehet mártózni a folyóban.

Baška vodai programok: fedezd fel a település látnivalóit!

Programok Baška Vodában

Szent Miklós-templom

A Szent Miklós püspök tiszteletére szentelt római katolikus templom 1889-ben épült. A harangtoronnyal és a parókiával csak később, 1991-ben került kibővítésre. A neoromán stílusú templomot 1969-ben kulturális emlékké nyilvánították, ablakait csodálatos ólomüveg díszíti. A parókia épületében értékes néprajzi és szakrális gyűjteményt tekinthetsz meg.

Szent Lőrinc-templom

Az 1750-ből származó Szent Lőrinc-templom egy ősi épület alapjain áll. A szent képét, valamint az antependiumot, vagyis az oltár törzsét takaró leplet a helyi Jure Jurišić Akčić adományozta a templomnak. Az épületet késői barokk stílus jellemzi.

Múzeumok

A település és környéke három jelentősebb múzeummal is rendelkezik. A Régészeti Múzeum a Községháza épületében kapott helyett. Itt azokat a leleteket tekintheted meg helyreállított állapotukban, melyekre a régészeti feltárások során bukkantak a Gradina-i dombon. A Helytörténeti Múzeumban többek között népművészeti kiállítást, régi fényképeket, valamint kegytárgyakat láthatsz. A közeli Makarskában találod a Malakológiai Múzeumot, melynek puhatestűekkel foglalkozó gyűjteménye 3000 kiállított darabból áll. Itt a környező vizekben élő csiga, kagyló és más tengeri élőlény meszes vázát tekintheted meg. Sőt, olyanokat is láthatsz, melyek az Atlanti-óceánban fordulnak elő.

Hagyományok és események Baška Vodában

A nyár folyamán festák, vagyis ünnepek, halász- és folklór estek, az úgynevezett Klapa Énekek estje, továbbá különböző koncertek kerülnek megrendezésre. A Big Band zenekar a megyében történő fellépéseken kívül több rangos hazai és külföldi fesztiválon is szerepel. A fiatal amatőr zenészekből álló zenekart 1998-ban alapították Općinska glazba Baška Voda néven. Azóta már több mint száz tagja volt, ma mintegy harminc aktív taggal rendelkezik. A zenekar 2008 óta működik Big Band néven, szórakoztató és jazz zenét játszva.

Baška Voda gasztronómiája

Amennyiben egy kellemes túrázás után megéheznél, a Konoba Panoráma étterem kiváló választás, ugyanis a Biokovo-hegy lábánál található. Az ide vezető úton fantasztikus kilátás nyílik a tengerre. A vendéglátóhely finom ételekkel, barátságos személyzettel vár, mindezt kedvező áron. A peka egy öntöttvasból készült harang, az ínyencek szerint az étel peka „általi” elkészítése pedig a parázson sütés csúcsa. Ez ugyanis a legjobb módja a gazdag ízvilág megőrzésének. Az ilyen módon elkészült polip megkóstolását itt, a Konoba Panorámában különösen ajánljuk. Ugyancsak remek vendéglátóhely a belvárosban található King, melyet kellemes légkör, figyelmes kiszolgálás, kiváló ételek és borok jellemeznek. Ha ezt az éttermet választod, ne felejts el előre asztalt foglalni.

A Makarska Riviéra gyöngyszeme, Baška Voda kiváló úti cél. Csodálatos strandokkal rendelkezik, az aktív kikapcsolódás híveit pedig remek kirándulási lehetőségek is várják. Ha idelátogatsz, ne hagyd ki a helyi gasztronómia ízletes fogásainak megkóstolását sem. Olvass tovább ha Baška vodai vitorlázás érdekel, vagy hajóbérlés Baška Vodán érdekel.