Kos szigete az Égei-tenger délkeleti régiójában fekszik, közel a Kis-Ázsiai partvidékhez. A Dodekániszosz szigetcsoport harmadik legnagyobb tagja. Körülbelül 10 km széles, és 40 km hosszú. Központja és legnagyobb települése Kos városa. Nyüzsgő üdülőhely, ahol mindig történik valami! Bárok, éttermek, zenés programok és csodaszép homokos tengerpartok várják a látogatókat. A közeli szigetekre is könnyedén áthajózhatsz, így garantált a mozgalmas kikapcsolódás. Ha szeretnél egy igazi bulizós, aktív nyaralást, akkor ez kitűnő választás.Milyen programok várnak rád Kos szigetén? Tarts velünk, és megtudhatod!Kos-i programok
Ebben a cikkben a következőket foglaltuk össze:

Látnivalók Koson: ha vonz a görög történelem

Az ősi görög mitológia szerint Kos szigete Asclepius, a gyógyítás istenének hazája volt. Az első leleteket körülbelül 3500 évvel ezelőttre datálják. Érdekessége, hogy ezen a helyen született Hippokratesz, az orvostudomány atyja. Később elfoglalták a perzsák, majd Athén fennhatósága alá került. A macedónok is birtokolták egy ideig. A középkorban majdnem 500 éven át a törökök uralták, majd brit, olasz és német támadásokat is el kellett szenvedni a lakosságnak. Végül 1948-ban csatlakozott Görögországhoz. Történelme rendkívül izgalmas és sokrétű. Ha érdekel, hogy milyen történelmi programok várnak rád Kos szigetén, akkor olvass tovább!

Asclepeion

Kos városától nem messze a mai napi megtekinthetők egy 3000 éves templom romjai. A gyógyítás istenének ajánlott épületet a dórok építették, a maguk jellegzetes oszlopaival. Később már nem csak szertartásokat, de zenés mulatságokat és sportversenyeket is tartottak itt. Köveinek jó részét templomos lovagok hordták el, a mai óváros házainak építésekor. A romok csodálatos látványt nyújtanak, igazán lenyűgöző a kilátás is.

Agora és a Régi Kikötő

Kos ősi kikötője a városban, a tengertől néhány méterre található. Saját védőfallal rendelkezett. Számos épület, és templom romja maradt az utókorra. Érdekes látvány a parttól messzebb egy komplett kikötő látványa, de akkor még a vízszint magasabb volt. Megmaradtak mozaikkal burkolt fürdők és a korabeli piactér is. Később kora-keresztény bazilika is épült a területen, de annak is már csak romjai láthatók. Sétálj egyet, és próbáld elképzelni a 2000 évvel ezelőtti hétköznapokat!

Casa Romana

A 3. századból fennmaradt római villa is a városban fekszik. A huszadik században teljesen helyreállították, így tökéletes képet kapunk a korabeli életről. 36 szobája ragyogó fényűzésről mesél. Márványlapokkal burkolt tere, és mozaikkal díszített padlók nyűgözik le a látogatókat. Egyik termének falát egy körülbelül 1800 éves freskó díszíti. Oszlopos körfolyosója csodás kis mediterrán kertet ölel körbe. Ismerkedj meg egy római arisztokrata életérzésével! Látnivalók Koson

Antimachia

Antimachia egy kis falu a parttól kicsit távolabb. Itt két érdekesség is van, melyet mindenképp látogass meg!

Velencei erőd

Egy kis ideig a Velencei Királyság gyakorolta a hatalmat Kos szigetén. Ekkor, a 14. században épült ez az erőd a sziget közepére, egy fennsíkra. Meglepően jó állapotban maradt fenn az elmúlt 700 évben. Járd be a kastély rejtett zugait, és csodáld meg a fantasztikus panorámát!

Szélmalom

A falucska szélmalma még a 19. század elején épült, de nagyon sokáig elhagyatva állt. A közelmúltban teljes felújításon esett át, és ma már vígan forog a szélkerék! Újra elindult a munka, természetesen csak hagyományőrzés céljából. A tulajdonosok nagyon kedvesek, és sok történetet ismernek a szélmalommal kapcsolatban. Őrölj egy kis búzát, majd nézd meg a malom belsejében kialakított néprajzi kiállítást. Vásárolhatsz helyben őrölt lisztből készült kenyeret és péksüteményeket is!

Programok Koson: aktív kikapcsolódás a természetben

A görög szigetek egyértelműen a legalkalmasabbak egy mozgalmas nyaralásra! Kék a víz, gyönyörűek a sziklák, és csak neked integetnek az ősöreg olajfák. A mediterrán életigenlés és kalandvágy téged is magával ragad! Ebben a részben megmutatjuk neked, hogy melyek a legjobb programlehetőségek kalandoroknak.

Mássz meg aktív vulkánt!

Kos mellett fekszik Nyssiros , egy vulkáni eredetű sziget. A közepén ott magasodik egy szunnyadó kráter! Ne aggódj, 16.000 éve tört ki utoljára, és a szakemberek szerint a következő 10.000 évben nem is várható. A vulkáni utóműködések viszont csodás dolgokat okoznak. Kis repedéseken gőzök szállnak fel a földből. Meleg vizű források vannak mindenütt. A kráterben körülbelül 70°C és erős kénszag van, ezért érdemes sok vízzel készülni. Vastagabb talpú bakancs sem árt, hiszen a talaj is elég meleg. A berobbant kráter látogatható. Látnivalók Koson

Búvárkodj a sziget körül!

Kos tengeri élővilága lenyűgöző! Csodálatos és ritka élőlények élnek a szigetek környékén. Merülj egyet, és lesd meg eredeti élőhelyén a planktonevő cápát! Hatalmasra nyílt szájában nincsenek fogai, csak a beáramló vízből szűri ki a planktonokat. A közönséges delfin sokszor a partok közvetlen közelébe merészkedik, és egyáltalán nem fél az embertől. A mediterrán barátfóka veszélyeztetett faj, és pont ezen a környéken él a legnagyobb populációjuk. Partmenti barlangokba húzódva, vagy a sziklákon sütkérezve találhatsz rájuk. Az álcserepes teknős a sekély, langyos vizekben gyakran megfordul. A parthoz közeli zátonyokon megannyi színes korall, rákok, szivacsok és kagylók telepedtek meg. Légy részese ennek a varázslatos vízivilágnak te is!

Szelídítsd meg a hullámokat!

A szigeten számos öbölben megfelelő a hullámzás a szörfözéshez. Kos nyugati végében a Kata Beach a legkedveltebb helye a szörfösöknek. Pattanj deszkára, és engedd, hogy átjárjon az adrenalin!

Ugorj a kristálytiszta kékségbe!

Kos partja alapvetően sziklás, míg a strandok homokkal vagy kaviccsal borítottak. Számos olyan hely van a türkiz öblök szélén, amit már régóta ugródeszkának használnak a helyiek és a turisták is. Szédítő élmény lehet több méter magasból a szikrázóan tiszta vízbe vetni magad! Vigyázat, csak ott ugorj, ahol szabad!

Mászd meg a sziget legmagasabb pontját!

Kos legmagasabb pontja a Dikeos-hegy, 846 méter tengerfeletti magassággal. Gyönyörű túraútvonal visz fel. Fenyőfa, kőris, eukaliptusz és olajfa alkotja az fás szárú növényzet nagy részét. Vulkáni eredetű kőzetek alkotják a hegyet. Ritka madárfajok egyéb védett állatok élnek ott. A hegy és környéke szigorúan védett természetvédelmi terület. Programok Koson

Vegyél részt egy Jeep Safarin!

Ezen az izgalmas kalandtúrán terepjáróval felmehetsz a Dikaios hegyre, és megnézheted a naplementét! A sziklás ösvényen igazi felfedezőnek érezheted magad. A hegy tetejéről teljes egészében láthatod Kos városát. A forró görög nap a szemed előtt fog lebukni a tenger mögé.

Csúszdázz a víziparkban!

Az Aquatica Waterpark minden korosztály számára felhőtlen szórakozást jelent! Hosszú csúszdák, melyek szinte a szabadesés élményét biztosítják, hullámmedence és pezsgőfürdő várja a látogatókat. A legkülönbözőbb vízi játékokat próbálhatod ki. Bár, étterem, és wellness szolgálja a kényelmedet. Kicsik és nagyok egyaránt kikapcsolódhatnak ebben a fantasztikus vízividámparkban!

Hagyományok és események Koson

A görög kultúra nagy hatással volt a világ fejlődésére. Építészet, csillagászat, társadalomtudomány, költészet és orvoslás. A görögök kifinomult művelői voltak az előbb felsorolt tudományoknak. Az egyszerű nép hagyományai is sok ezer éven át fennmaradtak. A napi élethez szükséges mesterségek, tánc, zene és hitvilág alkották az általuk ismert univerzumot. A következőkben megmutatjuk, hogy hogyan tartják életben ma az ősi tradíciókat.

Kosárfonás Antimachiában

A kosárfonás technikája a világon minden népnél kialakult, hiszen szükség volt ezekre a hordozó eszközökre. Lehet gallyakból, háncsból, fűfélékből, levelekből is fonni. Antimachiában még nagy hagyománya van ennek a mesterségnek. A Folklórmúzeum mellett megvásárolhatók a helyiek által készített szépséges kosarak. Jellegzetessége, hogy leander ágakat fonnak bele, így sokkal tartósabb lesz. Nyílt napok alkalmával kis próbálhatod a kosárszövést!

Görög táncok

A görögök messzemenően híresek a hagyományaik ápolásáról. Szinte hihetetlen, de több, mint 4000 féle táncuk ismert. Minden városban van tánccsoport, és a fesztiválok, ünnepek állandó elemét képezik a zenés koreográfiák. Kos szigetén is találkozhatsz a helyi táncokkal. Csatlakozz te is, és járd el a Sirtakit, vagy a Hasapikot!

Fazekasság a szigeten

A sziget déli partvidékén fekszik Kardamena. A város nem csak nyári fesztiváljáról híres, hanem a fazekasságáról is. A stílusjegyek a Kis-Ázsiai térségből, illetve a görög törzsek hagyományaiból alakultak ki. Csodálatos kecses amphorák és színes virágosan festett tányérok jellemzik a környék kerámiáit. Ha arra jársz, lepd meg magad egy szép kézműves termékkel!

Kos gasztronómiája

Felejtsd el a görög salátát, vagy a gyrost! A görög konyha tulajdonképpen nem is létezik ilyen formában. Külön álló népek, külön álló városállamok szövetségéről beszélhetünk, így a gasztronómiában nagy eltérések mutatkoznak. Jellemző a juh és kecsketenyésztés, illetve a sajtkészítés. Az alábbiakban bemutatjuk neked, hogy megyek a legjobb ételek Kos szigetén és a környéken!

Tenger gyümölcsei

Természetes, hogy egy szigeten a tenger az élet forrása. A helyi konyha rendkívül változatosan készíti el Poseidon adományait. A szivacshalászok tavasszal tengerre szálltak, és sokszor hónapokat töltöttek a vízen. Így rájöttek a tökéletes tartósítás titkaira, mely tulajdonképpen só, szél, és a napsütés. A szárított, sózott papagájhal igazi csemegének számít. A polipot vékonyra szelve aszalják a forró napon, majd főtt ételek készítéséhez használják fel. A tengervízben, kakukkfűvel pácolt kagylóból pedig remek pörkölt készül. A borotvakagyló egy hosszúkás, meszes vázban élő puhatestű, melyet fokhagymával pácolva grilleznek. Rozmaringgal és mazsolával sütik a repülőhalat, melyet zöldbabbal és burgonyával tálalnak. Egy szó mint száz, a sziget kulináris élményeinek meghatározó eleme a tenger. Kosi látnivalók

Birkahús sütve-főzve

Mivel hagyományosan sok birkát tartanak, már évezredek óta a receptek alapját képezi. A főtt bárányhús spenóttal és rozmaringgal, árpakörítéssel igazi dodekaniszoszi különlegesség. A szigetcsoport minden pontján elterjedt. Gyakori a sült bárány oregánóval és fokhagymával spékelve, melyhez köretként burgonyát fogyasztanak. Fehérborral és olívaolajjal locsolgatják sülés közben. A birkapörkölt egészen különös ízesítésű: paradicsomszósszal, fokhagymával, oregánóval és zellerrel készítik. Készítenek birkafej levest is, melyhez erős paprikát fogyasztanak. A fenti felsorolásból láthatod, hogy legalább olyan széleskörűen alkalmazzák ezeket a gyapjas négylábúakat, mint a tenger gyümölcseit. Kosi tartózkodásod alatt mindenképp kóstold meg valamelyik variációt!

Sajtok minden mennyiségben

A birka teje tökéletes alapanyag az erős ízű, tömény sajtok gyártásához. Legyen az puha, krémes, kemény, darabos, vagy friss, érett, sós, édes, itt mindent megtalálsz! A kalathaki egy friss, sós lében érlelt sajt, mely hasonlít a fetához. A krassotyri igazi kosi különlegesség, ez is páclében érlet típus. A graviera egy édes dióval készített sajt, melyet bor mellé fogyasztanak. Van füstölt és fonott sajt is. A hosszú érlelés itt nem probléma, mert a sós tengeri szél kiválóan szárítja a korongokat. Friss paradicsomot, hagymát és olajbogyót tesznek a sajttálak mellé. Ha a sajtok kedvelője vagy, akkor ez neked a Kánanán!
Ebben a cikkben megmutattuk neked, hogy milyen változatos lehetőségeket kínál neked ez a sziget. Akár a régmúlt kultúrák vonzanak, akár sport, itt a helyed!Milyen programok várnak rád Kos szigetén? Ha tetszett a cikk, ne késlekedj és fedezd fel ezt a varázslatos világot!