Santorini a Kükládok szigetcsoport legdélibb tagja. Több szigetből áll, bár ez korábban nem így volt. Mintegy 3500 évvel ezelőtt egy hatalmas erejű vulkáni robbanás rázta meg a környéket, melynek központja Santorini volt. A vulkán berobbant, így alakult ki a jelenlegi kaldera, mely 400 méter mély. Így most Santorini, Nea Kameni és Thirasia szigetek alkotják Santorinit. A kaldere belső részén nagyon meredek a part, több száz méter magasan állnak a városok a tenger felett. Varázslatos világa és az ókori katasztrófa miatt sokan gondolják, hogy ez volt a mondabeli Atlantisz. Festői környezete, történelmi öröksége és hangulatos városkái évről évre több látogatót vonzanak. A következő összeállításunkban megmutatjuk, hogy milyen programok várnak rád SantorininSantorini-i programok

Ebből a cikkből kiderül, hogy:

Santorini-i programok: élő történelem

Santorini történelme a régmúlt homályába vész. A krétai mükénéi kultúra hanyatlása a fent említett katasztrófa a hatására történt. A Bibliában leírt három napos sötétséget is a vulkánkitörésnek tulajdonítják a legújabb kutatások. Később főniciaiak és görögök vették birtokba a szigetet. Meghódították a rómaiak, de legtöbb ideig az Oszmán Birodalom fennhatósága alatt állt, később csatlakozott a modern kori Görögországhoz.Milyen programok közül választhatsz, ha érdekel a történelem? Olvass tovább és megmutatjuk!

Látogasd meg Akrotiri ősi városát!

Santorini legfontosabb régészeti lelőhelye a sziget déli oldalán a vörös strand közelében fekszik. Évezredeken keresztül vulkáni hamu fedte, mígnem a 19. században elkezdték feltárni. Hatalmas paloták, széles utcák és több emeletes lakóházak kerültek elő. Sétálj végig az ősi város utcáin, és csodáld meg a falakon a freskókat! A láva és a hamu tökéletes állapotban őrzött meg mindent. A város lakosai már jóval a kitörés előtt elhagyták a települést, így nem követelt áldozatot a kitörés. Fejlett vízvezetékrendszerrel rendelkezett Akrotiri, és a szennyvíz elvezetése is megoldott volt. A házakban a geotermikus források vizét használták fürdésre és fűtésre. Olyan fejlett civilizáció virágzott itt, mely mai korban is megállná a helyét.

Fedezd fel Thera ókori települését!

A Mesa Vouno hegy tetején áll Thera ősi romvárosa. Korábban az egész szigetet is így hívták, neve később lett Santorini. A körülbelül 3000 évvel ezelőtt épült város fenséges magaslaton foglal helyet. Körbe meredek sziklafalak szaladnak le a mélybe. Piactér, színház, lakóházak és templomok romjai tekinthetők meg. Kamari kikötőjéből vezet a meredek szerpentin a maradványokig. Rendszeres buszjárat indul, de szamárháton is feljuthatsz.

Ejtsd útba Panagia Katefiani templomát!

Útban Thera felé a Mesa Vouno hegy lejtőjén áll ez a kis templom. Több száz éven keresztül használták a helyiek menedékként a kalóztámadások ellen. Lélegzetelállító panoráma tárul a szemed elé a templom ajtajából. A sziget déli partja és az Égei-tenger hever a lábaid előtt. A kápolna mögött van egy gyógyhatású forrás, mindenképp próbáld ki! latnivalok santorinin

Csodáld meg az Agios Nikolaos kolostort!

Ha Santoriniről van szó, akkor mindenkinek beugrik a fehér falú kék tetejű házikók és templomok sokasága. Ez nem csak a képeslapokon látszik így, a sziget települései tényleg pont ilyenek. Az Agios Nikolaos kolostor apácáknak épült még az 1600-as évek elején. Hófehérre meszelt falai, és ragyogó kék kupolája messziről odavonzza a tekintetet. Belső termeiben informatív néprajzi kiállítás van.

Volcano Festival

És ha már az élő történelemről beszélünk, akkor mindenképp meg kell említenünk a Volcano Festivalt. A helyiek fontosnak tartják megemlékezni az aramykort esöprő katasztrófáról, így minden év augusztusában újra és újra felidézik a 3500 évvel ezelőtti robbanást. A kaldera vizén óriási tüzijátékot tartanak, melyet zene és mulatság követ.

Látnivalók Santorinin: 5 tipp, hogy átéld a varázslatot

Ha az eddigiekből nem tudtál volna választani, akkor most figyelj! Fantasztikus élményekkel gazdagodhatsz, ha erre a szigetre látogatsz. A következőkben adunk még 5 tippet, hogy melyek a best things to do in Santorini.

Nézd meg a naplementét Oia teraszairól!

A sziget északnyugati csücskén a valaha látott legszebb naplementéket nézheted meg. A hegyre épült falu ilyenkor megtelik emberekkel. A lépcsőkön, apró utcákon, teraszokon várja a nagyközönség a felemelő pillanatot. Mindenki nyugatra fordul, és várja a lélegzetelállító csodát. Nézd végig, ahogy az Égei-tenger felett lebukik a nap! Vörös korongja csodálatos színekkel árasztja el a tájat.

Tölts el egy éjszakát egy barlangban!

Oia településén nem csak a naplemente káprázatos. A vulkáni tufába vájt egykori barlanglakásokat átalakították, és hangulatos apartmanokká varázsolták. Ha szeretnél egy éjszakát a szárazföldön tölteni, akkor ezt mindenképp próbáld ki. Még medencék is vannak a barlangok mélyén!

Vacsorázz a kaldera partján!

Ezen a szigeten a kilátás mindenhol páratlan. Akármerre is nézel, a hegyek és a tenger tárul a szemed elé. A legtöbb taverna teraszáról részed lehet ebben a látványban. Vacsorázz egy ilyen helyen, és kóstold meg a Vinsanto bort is!

Mássz fel egy vulkán tetejére!

Nea Kameni a kaldera másik felén egy kis sziget, tulajdonképpen a berobbant vulkán közepe. Hajózz át erre szigetre és mászd meg a fekete és vörös sziklákkal borított hegyet! A tetején láthatod a krátert, ahol még most is sokkal magasabb a hőmérséklet az átlagnál.

Vegyél részt fotó túrán!

A szigeten szervezett fotós túrákon is részt vehetsz. Tapasztalt vezető visz a legszebb helyekre, ahol életed legjobb fénylépeit készítheted. Fira kék kupoláit, Oia naplementéjét és számos kevésbé ismert témát mutatnak neked. Készülj fel, és készíts olyan képeket, akár egy vérbeli profi! Programok Santorinin

Programok Santorinin: extrém ötletek adrenalinfüggőknek

Ha szereted a pörgést, és hajt véred az ismeretlen felé, akkor sem fogsz itt unatkozni! Santorini számos lehetőséget kínál a kalandoroknak is. A következő összeállításban megtudhatod, hogy mik a legjobb programok, ha adrenalinfüggő vagy!

Ugorj a kaldera vizébe!

Ha elég bátor vagy, akkor ez a tipp neked való! Indulj el gyalog Fíra városából Oia felé. Az Amoudi
öböl közelében van egy kicsi fehér templom a sziklába építve. A templom mellett halad egy keskeny mozaikkal kirakott ösvény, melynek a vége egy közkedvelt ugrási pont. A víz kellően mély. A túra után ugorj néhányszor az öböl frissítő vizébe!

Szállj a sziget fölé!

Fírában befizethetsz egy kalandos helikopter túrára is. Tapasztalt pilótával szállhatsz a kaldera fölé. Megcsodálhatod madártávlatból sziget geológiai sokszínűségét. Készíts lélegzetelállító fotókat az alattad pihenő városkákról! Nézd meg felülről a Nea Kameni vulkánt! Ezt ne hagyd ki, mert ilyen perspektívából nézve Santorini páratlan!

Ússz a tenger alatti termálforrásokban!

A vulkáni utóműködésnek köszönhetően számos forró vizű forrás fakad a szigeteken és a tengerben is. Agios Nikolaos öblében még télen is lehet fürdeni. A víz alatti termálforrásoknak köszönhetően az öböl vize állandóan 30-35°C között van.

Fedezd fel a víz alatti élővilágot!

Santorini víz alatti világa számos meglepetést rejt. Snorkelezz tapasztalt oktatóval, és fedezd fel a csodálatos sziklaképződményeket! Csodáld meg a sokszínű élővilágot, mely a felszín alatt burjánzik! Ha egy kicsit bátrabb vagy, akkor palackkal is merülhetsz. Keresd az elveszett Atlantisz nyomait 12 méter mélyen!

Santorini gasztronómiája

Santorini a vulkáni hamunak köszönhetően híres bortermő vidék. A szőlőszemek beltartalma a tufa ásványi anyagainak köszönhetően egészen egyedi. A tipikusan mediterrán ételeket sajátos ízekkel ötvözik. Things to do in Santorini, ha a kulináris élvezetek megszállottja vagy? Olvass tovább és megmutatjuk! Legjobb programok Santorinin

Az istenek itala, a bor

A szigeten a vulkáni tufa, a mikroklíma és a sok napsütés miatt jellegzetes borok készülnek. Az Assyrtiko Santorini egyetlen őshonos szőlőfajtája, mely ellenálló a legtöbb betegséggel szemben. Savas, testes bor készül belőle. A nykteri egy fehér bor fajta, amely 3 féle szőlőből készül. Gyümölcsös frissítő íze halak mellé kiváló. A vinsanto egy desszertbor, mely az egész mediterrán régióban elterjedt. Neve „szent bort” jelent, mivel ezt használták leggyakrabban a katolikus szertartások alkalmával. Változó az összetétele, lehet édes, de lehet egészen száraz is. A Santorinin készített vinsanto inkább édeskés. Ez az egyik legkedveltebb bor a helyiek körében is. Tölgyfahordóban érlelik, melyeken egy nagy fakereszt is látható.

Jellegzetes ételek

Santorinin igen kevés a faanyag és elektromos hálózat is csak a 60-as évek óta van. Ezért az ételek legfontosabb tulajdonsága az volt, hogy gyorsan megfőzhető legyen. Rengeteg friss zöldséget fogyasztanak. Paradicsomból van egy saját fajtájuk is, amit a világ minden tájára exportálnak. A kapribogyó, a padlizsán, cukkíni és uborka a főbb zöldségeik. A fava egy babféle, ami gyorsan nő, igénytelen, valamint magas a szénhidrát és fehérje tartalma. Santorinin már több mint 4000 éve termesztik kiváló tápértéke miatt. Az antzouri egy hosszúkás dinnyeféle, amit grillezve, vagy savanyúságnak fogyasztanak. A húsokat jellemzően a sós levegőn szárították, nem füstölték. Kóstolhatsz sonkát, kolbászt , sőt még hurkát is készítenek. Sózott halak és érlelt sajtok sorakoznak a piacon. Természetesen a friss tengeri fogásokat sem kell kihagynod. Tőkehal, polip, kagyló és homár minden étlapon szerepel.

Ebben a cikkben bemutattuk neked a legjobb ötleteket, hogy mit csinálj Santorinin. Ez a sziget ezernyi csodát tartogat látogatói számára. Varázsa az egyszerűségében rejlik. A szigetlakók minden körülmények között alkalmazkodva a természet szeszélyeihez, őrzik hagyományaikat. Kelj útra és fedezd fel e vulkáni sziget határtalan élményeit! Olvass tovább ha Santorini vitorlázás, vagy hajóbérlés Santorinin érdekel.