Milos a Kükládok szigetcsoport egyik tagja. Az Égei-tengeren fekszik, körülbelül fél úton Kréta és az Attikai-félsziget között. Kikötővárosa Adamas. Híres a hófehér vulkáni tufa alkotta szirtjeiről, hangulatos halászfalvairól és az ókori emlékekről. Ha él benned egy romantikus kép Görögországról, akkor Miloson ezt élőben is láthatod. Vulkáni eredete miatt ritka ásványkincsekben, és termálvizekben bővelkedik. Harsogó zöld erdők, vakító fehér sziklák, sós tenger és aranyló nap kápráztat majd el.Milyen programok várnak rád Miloson? Olvass tovább, és megmutatjukMilosi programok

Ebben a cikkben a következőket foglaltuk össze:

Milosi programok: barangolj a természetben!

Aphrodite szigetének is nevezik Milost. Tényleg olyan, mitnha a tűz és a víz szerelmének gyümölcse lenne. A vulkáni működéseknek köszönhetően tufa a sziget alkotója. A kén és egyéb kémiai anyagok színezték meg a sziklákat. A tenger pedig csodás, íves formákra mossa ezt a puha kőzetet. Forró víz tör néhol a felszínre, és ez a kicsi sziget 75 strandot rejt!Merre látogass el, ha mindened a természet? Összegyűjtöttük neked a legizgalmasabb lehetőségetek!

Termálfürdők a szigeten

A vulkáni utóműködésnek hála rengeteg meleg vizű forrás akad Miloson. Különféle ásványi anyagokat tartalmaznak a vizek. Mozgásszervi problémákra, vagy keringési betegségekre is ajánlott a használatuk.

Ta Bania tu Charu

150 évvel ezelőtt egy krétai család költözött a szigetre, és a családfő fúrta ezt a kutat. Fekete ruhájuk miatt a „halál” gúnynevet aggatták rájuk. Így lett a fürdő is egyenes fordításban Halálfürdő. Ijesztő csengésű neve ellenére azonban a víz nagyon jótékony hatású. Az öt kristálytiszta medencébe majdnem 80°C -os víz érkezik, melet természetesen hideggel kevernek.

Loutra Lakkou barlang

Az adamasi kikötő mélyén van egy szunnyadó vulkán. A város mellett van egy 15 méter mély barlang, ahol a melegvizű forrás található. Itt a víz csak 32°C, mely a dagály miatt többször lehűl naponta. Épp, hogy csak egy ember fér el a természetes medencében.

Paleochori

Adamastól mintegy 20 kilométerre van egy melegvizű strand. Itt maga a tengerpart és a víz meleg. Egy szuper étterem is van az öbölben. Állítólag a homokon egyes helyeken még főzni is lehet, olyan forró a talaj.

Tria Pigadia Beach

A sziget keleti oldalán fekszik a Tria Pigadia strand. Nevét három forrásról kapta, melyek természetes medencéket alakítottak ki a tufában. Csak vízről, vagy szárazföldről túrázva érhető el. Nagyon kevesen szoktak lenni ott, mert egy kicsit távol van mindentől. What to do in Milos

Kleftiko

Görögország talán legtöbbet fotózott látványossága az Akropolisz után a milosi Kleftiko öböl. Ez egy igazi hajós úti cél, mert csak vízről közelíthető meg. A csodálatos hófehér sziklatömbök fenséges látványt nyújtanak Barlangok vannak a szirtek között, amit korábban a kalózok használtak a lopott kincsek rejtekhelyéül. A sziget délnyugati csúcsán találod. Snorkelezésre, búvárkodásra kiváló.

Sykia barlang

Kleftikotól nem messze fekszik egy tengeri barlang, melynek a teteje beomlott. Csak vízről közelíthető meg, bár bejárata elég kicsi. Belül az omlás miatt egy tökéletes kör alakú lyuk tátong, amin beömlik az aranyló fény. Vize elég mély, és hűvős. Mellette több apró strandolásra alkalmas öböl is van, ezekből bátran válogathatsz!

Látnivalók Miloson: fedezd fel az ókori emlékeket!

Tulajdonképpen 15.000 évvel ezelőtt kezdődik Milos története. A szigeten a vulkáni tevékenység miatt több obszidián lelőhely volt. A dél-európai és közel-keleti térséget látták el ezzel a drága áruval. A bronz elterjedése után már nem használták az obszidián bányákat. Krétai és mükéni telepesek költöztek ide, és halászattal foglalkoztak. Több ezer éves paloták kerültek elő ebből az időszakból. Körülbelül 3000 évvel ezelőtt a dór törzs is megjelent Miloson. Számos ókori emlék maradt utának, mint például a Milói Vénusz szobor, amit ma a Louvre-ban lehet megtekinteni.Milyen látnivalók várnak rád, ha érdekel a múlt mélysége? Olvass tovább, és hihetetlen dolgokat fogsz megtudni!

Phylakopi

A sziget északkeleti végében találod Phylakopi maradványait. Itt volt egy ősi kikötő, körülbelül 4-5000 évvel ezelőtt. Élénk kereskedlmi élet folyt itt, Kréta szigetével szoros gazdasági kapcsolat állt fennt. Ma is láthatod a mükénéi paloták romjait, és a kikötő kiszolgáló épületeit. Sétálj egyet a romok között!

Melos ősi városa

Plaka és Klima mellett fekszik Melos városa, mely a hellén időszakból való. Falak, tornyok és erődítmények romjait láthatod. Az ókori színháza híres látványossága. A körülbelül 2000 éves amfiteátrum római mintára épült, és pazar kilátás nyílik onnan az öbölre. Látnivalók Miloson

Katakombák

Trypiti települése mellett a puha vulkáni tufában számtalan járat, sír és terem bújik meg. A kora keresztény időszakban vájták őket. Tartottak itt titkos keresztény istentiszteleteket , és összejöveteleket is. Később sírkamrákat is faragtak, és az előkelők temetkeztek ide. Mindenképp nézd meg, ha erre jársz, mert lenyűgöző!

Programok Miloson: kulináris élmények a vulkáni szigeten

Szigetről lévén szó, nagy mennyiségben tálalnak fel tengeri herkentyűket. Tradicionálisan halászattal foglalkoztak Milos lakói már évezredek óta. Természetesen a birkahús is ősi eledelnek számít.A vendéglátóhelyek jelentős része családi vállalkozás, mely már generációk óta működik. Mindenütt kipróbált és féltve őrzött receptek eredményét kóstolhatod. A következő összeállításunkban megtudhatod, hogy milyen kulináris élmények várnak rád!

Homokban sült birka

Paleochori környékén a geotermikus forrásokat kiválóan lehet főzésre használni. A helyi étteremben agyagtálba teszik a pácolt birkahúst, majd a homok alá úgy 40 cm-re elássák. Ott már megfelleő a hőmérséklet a tökéletes hőkezeléshez.

A tenger ajándékai

Hogy miből is választhatsz, ha erre jársz? Mit szólnál a garnélaraguhoz sült padlizsán körettel? Ehetsz roston sült tonhalat, de akár füstölt szardíniát is. Az angolna közkedvelt csemege, azt is füstölve fogyasztják. Kérhetsz ropogósra sült szardíniát friss zöldségekkel. Grillezett polipot is készítenek, olivaolajjal locsolják és kevés citrommal tálalják. Esetleg rendelj egy homárspagettit, ilyet úgysem ehetsz máshol!

Édességek minden mennyiségben

A görögök híresen édesszájúak! Sokszor túlzásnak tűnik a rengeteg cukor és méz felhasználása, de ők már csak ilyenek. Pitét sütnek minden ízben: görögdinnyés, sajtos, diós-mézes, narancsos és sütőtökös. A halva egy világszerte ismert édesség, búzadara, szezámmag és nagyon sok méz alkotja. A bougatsa egy szintén egész Görögországban ismert desszert. Vékony tésztája többször hajtogatott, majd különféle töltelékekkel töltött. A katifi cérnametéltből készülő mézes-mandulás rakott süti. Ha ezen a vidéken visz át az utad, mindenképp kóstold meg valamelyik édességet! Programok Miloson

Milosi látnivalók: keresd fel a közeli szigeteket!

A Kükládok csoportja több szigetből áll, és Milos közvetlen közelében is van egynéhány, amit érdemes felkeresni. A most következő összefoglalásban összegyűjtöttük neked a legszebb környező szigeteket.

Kimolos

Kimolos alig egy kilométerniyre fekszik Milostól keletre. Területe összesen 20 négyzetkilométer, lakosai száma 900 fő. Rendkívül érdekes, vulkáni eredetű sziget. Tufa borítja, mely érdekes alakzatokká erodálódott. Meleg vizű kénes források fakadnak mindenfelé. Érdekessége, hogy esős időben a talajból kimosódó anyagok habzanak, akár a szappan. Korábban használták is a kaolin tartalmú talajt ruhák mosására. Gazdag krétalelőhely. Érdekessége a Skiadi, ami egy gomba formájú hatalmas szikla. Alakját a szél és a víz pusztító munkájának köszönheti. Déli oldalán csodaszép strandokat találsz.

Poliegos

Kimolos mellet fekszik ez a lakatlan sziget. Neve az itt élő kecskékre utal. Még mindig látható a korábbi, 17. századi halászfalu és templom romja. Szép és meghitt strandokat találsz. Ide csak az jön, aki saját hajóval indul útnak, de még így is sokan kihagyják ezt a rejtette gyöngyszemet. Élővilága igen sokszínű, és ritka fajok is élnek ott.

Ebben a cikkben összefoglaltunk neked néhány ötletet, hogy miket érdemes meglátogatnod, ha arra jársz. Ezt a szigetet még nem özönlötték el a turisták, és eredetisége lenyűgöző. Fantáziavilágba illő tájak, festményszerű öblök, vulkáni eredetű források és ókori kincsek teszik felejthetetlenné a nyaralást. Ne hagyd ki az Égei-tenger egyik utolsó szinte érintetlen szigetét! Olvass tovább ha milosi vitorlázás érdekel, vagy hajóbérlés Miloson.