Ha a Costa Brava híres kis halászvárosát, Palamóst választod, számos programlehetőség vár. Olyan vízi sportokat próbálhatsz ki, mint a kajakozás, a vitorlázás, a jet-skizés vagy a vízisízés. A szárazföldön pedig kiváló túrákat tehetsz, érdekes történelmi emlékeket fedezhetsz fel.Palamósi programok? Mutatjuk a legjobb lehetőségeket. Palamósi programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Hagyományok és rendezvények Palamósban

A halászat régóta fontos iparágnak számít a Costa Braván. Palamós továbbra is a régió egyik elsődleges kis halászvárosa Roses, L’Escala és Blanes mellett. Számos módja van, hogy megismerd a helyi halászati kultúrát. Ezek közé tartozik a halászati múzeum meglátogatása, a halászat történelmének, jelenlegi gyakorlatainak a megismerése és az élőhal árverés megtekintése. A halpiac meglátogatása, egy hajókirándulás, valamint a helyi tengeri ételek megkóstolása szintén kihagyhatatlan.

Fesztiválok Palamósban

Katalónia legtöbb városához hasonlóan Palamósban is számos fesztivál és rendezvény kerül megrendezésre. Ilyen a Mardi Gras karnevál, a hagyományos csónakfesztivál, a húsvét vasárnapi úszás, a gasztronómiai programok, valamint a szárd táncos rendezvények. Utóbbi egy hagyományos katalán tánc, legfontosabb ismertetője, hogy ez a fajta mozgás ebben a régióban kezdődött. A Carmen fesztivál és a városfesztivál Sant Joan ünnepnapján, júniusban szintén a legnépszerűbb rendezvények közé tartoznak.

Látnivalók Palamósban: hív a természet

A városban és környékén számos kiváló túraútvonalat fedezhetsz fel. Ezek akár rövid sétára, akár egy egész napos kirándulásra is alkalmasak. Nehézségi szintjük alapján a legtöbb élménytúrázó számára megfelelőek. Érdemes megállni a Turisztikai Információs Irodánál egy térképért, valamint a legfrissebb nyomvonal információkért. Itt vezetett kirándulásra is van lehetőség. Utóbbihoz a néhány órányi túrázáson kívül tartozik fürdés a strandnál, egy borral egybekötött finom ebéd, és a transzfer vissza Palamósba. Mutatjuk a környék legjobb kirándulási lehetőségeit.

Palamóstól Palafrugellig

Remek hely túrázásra a Via Verda, azaz a „Zöld út” vagy más néven a Tren Petit „Kisvonat” útvonal. Az ösvény, mint neve is mutatja, egy régi kisvonat útját követi, mely egyszer Palamósból Gironába ment. Haladhatsz a régi vasútvonal mentén Palafrugell városába, vagy számos összekötőutat is felfedezhetsz. Utóbbiak Vall-Llobregába, valamint a Platja de Castell, Platja de la Fosca strandokhoz vezetnek. Az útvonal fő része, mely közvetlenül Palafrugell felé halad, körülbelül 7 km, és mintegy 2 órát vesz igénybe. Az összekötő szakaszokkal, ösvényekkel meghosszabbíthatod vagy le is rövidítheted a túrát. A már említett Platja Castellhez vezető szakasz például további 1 km-t jelent. Itt van egy kerékpárút, így a fő útvonalat kerékpárral is meg lehet tenni. Látnivalók Palamósban

Tengerparti ösvény Platja d’Aro és Palamós között

Inkább a másik irányba haladnál? Ajánljuk a tengerparti kirándulást Platja d’Aro partján is. Ez szintén lélegzetelállító strandokon, érintetlen öblökön, valamint lenyűgöző látványosságokon vezet keresztül. Római kori romokat és alagutakat, szigeteket, zátonyokat fedezhetsz fel. Platja d’Aro számos kávézóval, étteremmel rendelkezik, így remek hely a kikapcsolódáshoz. Mindenképpen érdemes elfogyasztani egy finom fogást, mielőtt visszatérnél Palamósba. Az út a város eléréséhez mintegy 8, 5 km hosszú, és körülbelül 2, 5 órát vesz igénybe.

Vall de Bell-lloc

Bár Palamós leginkább kis halászvárosként ismert, északon hegyek, valamint erdők veszik körül. A Gavarres-hegység ősi romokat, csodálatos hegyi tájakat és egy templomi szentélyt rejt. Ha a Bell-lloc-völgy mentén túrázol, láthatod a paratölgyeket, melyekből a borosdugók készülnek. Ennek előállítása egykor Palamós fő iparága volt. Vannak szőlőültetvények és olajfák is. Az ösvény mentén megállhatsz a tönkrement régi kőházaknál, malmoknál, ahol festői kilátásokban gyönyörködhetsz. A Montagut dolmeneket, vagyis az egykamrás megalitikus sírokat szintén itt találod. A kirándulás előtt vagy után érdemes étkezni vagy bort kóstolni a Finca Bell-lloc vagy a Celler Brugarol borászatoknál. Mindkettő a közelben helyezkedik el, de azzal számolj, hogy a látogatásokat, a kóstolókat előzetesen meg kell szervezni.

Palamosi programok: változatos vízi sportok

Ha kedveled a vízi sportokat, rengeteg lehetőség van Palamóson vagy annak közelében. Ilyen például az úszás, a vízisízés, a búvárkodás, a kajakozás, a vitorlázás, a jet-skizés, a szörfözés és a horgászat. Amennyiben idelátogatsz, remek hajóutak közül is választhatsz.

Szeretnél még jobban elmélyülni a vízi sportok rejtelmeiben? Akkor a szörfözést, a vitorlázást és a búvárkodást tekintve Palamós az egyik legjobb választás a Costa Braván. A terület különösen népszerű vitorlázás szempontjából, mivel a szélviszonyok gyakran ideálisak. A búvárok kedvelt helye a Boreas Pellworm hajóroncs. Ez egy német haditengerészeti vontató volt, melyet a második világháború idején használtak. A hajókirándulásokra jellemző, hogy a rövid szabadidős városnéző körutazásoktól az egész napos halászati kirándulásokig terjednek. Sőt, akár saját hajót is bérelhetsz. Programok Palamósban

Palamós gasztronómiája

A Palamós körüli vizekben több száz halfaj van, így mind a piacokon, mind az éttermekben megtalálhatod a friss halakat. A kisváros jellegzetes étele „Gamba de Palamós” néven ismert. Ezeket a garnélarákokat fényes, vörös szín jellemzi, leginkább zamatos húsuk miatt szeretik őket. A Gamba de Palamós-on kívül számos más tengeri ételt kipróbálhatsz. Olyan remek helyi éttermek vannak, mint a Can Blau, a Restaurant Caleta Blava, valamint a La Gamba. A Hotel Marinát, illetve a Mas dels Arcs nevű helyeket szintén ajánljuk. Az ismert, jellegzetes ételhez különleges gasztronómiai rendezvények is kapcsolódnak, sőt, számos étterem kínál április és július között garnéla menüt.

Kiváló minőségű helyi borok

Az Empordà régió Katalónia egyik leghíresebb szőlőtermő vidéke. A terület különlegessége a Garnatxa de l’Empordà nevű édes desszertbor. Ha szívesen meglátogatnál egy ismert helyi pincészetet, válaszd a Finca Bell-lloc-ot, ahol kiváló minőségű vörös- és fehérborokat kóstolhatsz meg. Az Empordá régió a borok mellett a pezsgők tekintetében is igyekszik lépést tartani a világ élmezőnyével. Néhány helyi pincészetben a neves spanyol pezsgő, vagyis a cava ugyancsak megtalálható.

A fenti cikk ismertette alegjobb Palamósi programokat. Ha ezt a kellemes üdülőhelyet választod, biztosan nem fogsz csalódni. A számos programlehetőség közül itt mindenki megtalálhatja a leginkább kedvére valót.