Menorca a Baleári-szigetek második legnagyobbja. Spanyolországhoz tartozik, de mégis egy teljesen külön világot alkot. A Földközi-tenger nyugati régiójában fekszik. Legnagyobb városa, és központja Mahón. A szigeten élők nagyrészt a katalán nyelv egy dialektusát beszélik. Érdekessége, hogy több strand található rajta, mint a szomszédos Mallorcán. Jellemzően lassan mélyülő, sekély öblöket találsz, melyben ragyogóan szikrázik a víz.Milyen programok és látnivalók várnak rád Menorca szigetén?Olvass tovább, és megtudod!
Menorcai programok
Ebben a cikkben a következőket foglaltuk össze:

Látnivalók Menorca-n: észbontó történelem

Menorca történelme több mint érdekes. Egészen a bronzkortól kezdve maradtak az utókorra fantasztikus leletek. Ez a paradicsomi állapotokat idéző sziget ritka kincsek rejtekhelye. Titokzatos sziklaépítmények mesélnek egy hajdani megalitikus kultúráról. Római korból származó épületek állnak a mai napig is. A minószi kultúra hatása látható az ókori maradványokon. A középkor viharos századaiból pedig megannyi erőd, őrtorony és templom maradt az utódokra. Ha szeretnéd tudni, hogy melyek a legérdekesebb történelmi látnivalók, tarts velünk!

Megalitok

A Taulák az angliai Stonehenge-hez hasonló hatalmas téglalap alakú sziklák, melyeket egymásra helyeztek. Mahón környékén is, de szerte az egész szigeten találtak ilyen szentélyeket. Ma is láthatók ősi falmaradványok, és kúp alakú temetkezési helyek. Különlegességük, hogy kötőanyag nélkül, milliméterre pontosan illesztették össze a köveket. A talaiotikus kultúra emlékei ezek, mely a Baleári-szigetek többi tagján is elterjedt volt. Körülbelül négyezer évesek ezek a fenséges építmények, és lehetetlen megmagyarázni a létrejöttüket. Ilyen építmény van Talati de Dalt közelében, vagy Sa Crudia Cremada-ban Mahón külvárosa mellett. Torre d’en Gaumes egy óriási kiterjedésű feltárt őskori település, mely a sziget déli felén fekszik. Eddig még nem derült fény a sziklaszentélyek titkaira, de érdekes összefüggéseket mutatnak a Nagy-Britanniai megalitikus kultúrával. Látogasd meg mindenképp ezeket az ősi helyeket, és hagyd, hogy átjárjon a múlt szelleme!

A római kor emlékei

Időszámításunk után az első századokban Róma vette át a sziget irányítását. Fontos kereskedelmi állomás volt Menorca. Jelentős építményük például a Saint Agatha erőd Mahón mellett, mely majdnem 2000 éve dacol az idők viharával. Krisztus után 400-ban alapították szintén a rómaiak Ciutadella városát. Illa del Rey szigetén pedig 1500 éves kora-keresztény bazilika alapjai a mai napig láthatók.

Középkori emlékek

A sziget sok támadást és belpolitikai harcot szenvedett el a középkorban. Területi viták, berber kalóztámadások, és állandó harcok színhelye lett ez a gyönyörű sziget. A békés időkben viszont csodaszép épületeket emeltek, ezekből mutatunk néhányat:

Menorca Múzeum

A helytörténeti kiállításnak helyet adó múzeum egy barokk kolostor épületében kapott helyet. A megalitikus kultúrától kezdve a római, és iszlám hódításokon át a 18. századig minden tárgyi emlék itt pihen. Rendkívül érdekes, és hihetetlen ritkaságú leletek gyűjteménye ez. Ha szeretnéd megismerni e paradicsomi sziget évezredes történelmét, itt nem maradsz válaszok nélkül!

Santa Maria székesegyház

A székesegyházat az 1200-as években kezdték építeni a régi mecset helyén. Többször átépítették, a 18. században találat is érte. Jelenleg neoklasszicista stílus jegyei figyelhetők meg rajta. Érdekessége egy több mint 200 éves orgona, mely a mai napig használatban van.

Alaior

A 14. században létrejött kis település igazi ékszerdoboza a szigetnek. Vakítóan fehér házai vörös cseréptetővel vannak borítva. Híres a sajtgyárairól, cipőkészítéséről és a faluban található a Baleár-szigeteki Egyetem is.
Látnivalók Menorca-n

Menorcai programok: a természet csodái

Menorca 1993 óta az UNESCO Bioszféra-rezervátumok tagja. Páratlan szépségű tájai, és érintetlen természeti kincsei miatt fokozott védelmet élvez. Ritka endemikus, azaz bennszülött fajok népesítették be hajdan a szigetet. Ilyen volt az óriás nyúl, mely 12 kg körülire nőtt, egy óriás szárazföldi teknős és nagyra nőtt pele is. Vándormadarak pihenőhelye, így időről időre igen sokféle madárfaj is megfigyelhető. Csodálatos öblök, és buja zöld vidék fogadja a látogatókat.Legszebb látnivalók Menorva-n, ha imádod a természetet? Olvass tovább, és kiderül!

S’Albufera des Grau

Menorca északkeleti részén fekszik ez a természetvédelmi terület. Körülbelül 50 négyzetkilométernyi erdő, homokos dűnék és mocsár ad otthon több száz vadon élő fajnak. A park a bioszféra rezervátum központja, célja a biológiai sokszínűség megőrzése. Ökoszisztémája igen különleges, a szigeten belül is egyedülálló. Itt él a baleár gyík, vagy a halászsas. A látogatóközpontból vezetett túrákon vehetsz részt.

Cami de Cavalls

A Cami de Cavalls szigeten található út, mely a part mentén körbefut. Régebben lovasok számára épült, ma már nem csak nyeregben, de kerékpárral, vagy gyalog is bejárható. 13 szakaszból áll, az állomások úgy lettek kialakítva, hogy akármelyik része külön is megtehető. Történelmileg fontos helyeken, vagy természeti látnivalókon keresztül vezet. Menorca északi része sötétebb sziklákkal tarkított, hegyekkel és patakokkal tűzdelve. A déli területeken jellemzően fehér homokos part és szelídebb táj fogadja a turistákat. Útközben számtalan strand mellett haladhatsz el, természetesen ne hagyj ki egy frissítő csobbanást sem!

Jeep Safari Menorca-n

A Jeep Safari háromféle autós túrát kínál az érdeklődőknek. Az „Explorer” csomag a sziget felfedezése kulináris élményekkel tarkítva, idegenvezetővel, csodaszép tájakon át. A régészeti és ökológiai témájú túra a sziget környezetére és történelmi emlékeire összpontosít. A „Sunset Experience” pedig kimondottan a legjobb strandokra és tengerparti szakaszokra vezeti el az utazót. Ha egy kicsit tapasztaltabb sofőr vagy, akkor te is kipróbálhatod a vezetést ezeken a nehéz terepeken!
Programok Menorca-n

Programok Menorca-n: pezsgő éjszakai élet

A mediterrán térségben a délutáni sziesztán kívül egy dolog van még, ami biztos: az élénk éjszakai élet! A nappali forróság után felüdülést jelent az esti enyhe idő. Ilyenkor mindenki megmozdul, s az addig álmos városkák lakói új lendületet kapnak. Menorca lakóinak közösségi élete téged is lenyűgöz majd.Milyen programokat találsz Menorca-n, ha leszállt az éj? Megmutatjuk!

Sa Cova Calan Blanes

Tengerparti barlangban kialakított bár? Igen, ez valóban létezik. A Sa Cova egy kicsi, de rendkívül izgalmas hely. A hűvös belső térben étterem foglal helyet, kinn a parton pedig tematikus partykat tartanak. Van élőzene, táncház, interaktív showműsor és DJ is.

Los Bocaneros

A spanyol területeken elterjedt kifejezés, a „chiringuito” tulajdonképpen tengerparti vendéglátóhelyeket jelent. A név abból származik, hogy régen a halászcsónakokban tüzet rakva, halakat sütöttek, majd eladták. A Los Bocaneros a Binibeca-öbölben egy méltán híres chiringuito. Régi halászházból lett kialakítva a főépület. A parton pálmából készült napernyők alatt foglalhatsz helyet. Konyhája egyszerű, letisztult. Mediterrán jellegzetességeket kóstolhatsz, mint például a tapas, sült hal és menorca gin. Az éjszaka leszálltával élőzene, vagy DJ szórakoztatja a közönséget.

Cova d’en Xoroi

A sziget délkeleti oldalán Cala en Porter városának szélén találod ezt a nagyszerű helyet. A tenger fölé magasodó sziklákban teraszos barlangokat alakítottak át exkluzív szórakozóhellyé. Az elképesztő élményt csak fokozza a rusztikus fa berendezés, és a szemet gyönyörködtető kilátás. Akár napközben is betérhetsz, sőt, saját teraszt bérelhetsz! Minden este koncertek, vagy zenés partyk vannak. Nézd végig a ragyogóan fehér szikla rejtekéből a naplementét, majd táncolj hajnalig!
Menorcai látnivalók

Menorca gasztronómiája

A Földközi-tenger régiójának ételei hihetetlen sokszínűséget mutatnak. Népek és kultúrák hatalmas olvasztótégelye ez a vidék. Ez meglátszik a konyhán is, hiszen nincs két egyforma étek, bár az alapanyagok hasonlóak. A tenger gyümölcsei, hús, tejtermékek és a friss zöldségek nagy variációját mutatják az étkezési szokások. Ha fontos számodra, hogy megízleld egy nép saját étkeit, mi segítünk neked a választásban!

Tapas

A tapas tulajdonképpen az italok mellé felszolgált jellegzetes spanyol falatkákat jelenti. Általában sós snack, ami sokféle módon készülhet. Füstölt sonka szeletek mindenképp vannak az asztalon. Emellé olajbogyót, sajtot, kenyeret, zöldségeket szolgálhatnak fel. Van hideg és meleg tapas is. Nem ritka a sózott, ropogósra sütött hal, máj, vagy a tonhalsaláta, esetleg húsgombócok. Rendkívül változatos, egy este alatt sokféle ízt kóstolhatsz végig. A menorcai bárokban kivétel nélkül mindenütt szerepel az étlapon.

Bocadillo

A bocadillo egy kiadós szendvics, amely mára már ikonikussá nőtte ki magát a spanyol gasztronómiában. Készülhet omlettel, vagy pácolt-füstölt sonkával. Telerakják zöldségekkel, és szósszal. (Itt fontos megjegyezni, hogy a majonéz ( Mahon-aise) bizony menorcai találmány.) Van hidegen készített, és van forró töltelékkel felszolgált bocadillo is. Ha utazás közben megéhezel, térj be egy kávézóba, vagy pékségbe és rendelj egyet! Laktató és ízletes étel.

Churro

A szigetlakók rajonganak ezért az édes péksüteményért. Általában reggelire fogyasztják. Ujjnyi vastag fánkszerű tészta, amely ropogósra van sütve. Egyes helyeken megtöltik, de van ahol forró csokoládéba mártogatják.

Ensaimada

Az ensaimada tipikusan a Baleári-szigetekről származó katalán étel. A csiga alakban feltekert péksüteményt sokféleképpen ízesítik. Sárgabarackkal vagy sütőtökkel töltve, vagy tojáskrémmel, esetleg túrókrémmel kínálják. A spanyol hódításoknak köszönhetően ma már hagyományosnak számít Latin-Amerikában és a Fülöp-szigeteken is.

Menorcai sajt

A Menorcán készülő tehén, juh és kecske sajtok ma már világhíresek. Vannak lágyabb friss termékek is, de az igazán közkedveltek a fél-egy évig érlelt korongok. Titka a sziget mikroklímája és a sós levegő. Erőteljes, jellegzetes ízük tökéletesen harmonizál a tradicionális ételekkel. Rengeteg sajtgyártó vállalkozás működik a térségben. Ülj ki egy chiringuito teraszára és kérj a helyi termékekből kóstolót!

Levesek

Menorcán vagy hagyománya a leves fogyasztásnak. Könnyű, és egyszerű ételek, melyek nem terhelik meg a gyomrot a nagy melegben. Az oliaigua egy zöldségleves, mely paradicsom, paprika, hagyma, fokhagyma felhasználásával készül. Kenyeret és esetleg fügét kínálnak hozzá. A homárleves igazi ínyencség. Olivaolaj, paradicsom és paprika az alapja, ebben a lében főzik a homárt.

Menorca gin

A listánk végére kerüljön hát egy alkoholos ital is! A Menorca gin ma már eredet megjelöléssel bíró helyi különlegesség. A 18. századi angol megszállók terjesztették el a gin fogyasztás szokását. Alapanyagok híján nem gabonából, hanem szőlőből készítik az alapját. A szőlőpárlatot ízesítik borókabogyóval. Csak válogatott bogyókat használnak, legjobb a 800 méteres tengerszint feletti magasságon termesztett. Ha Menorcán jársz, ne hagyd ki! Elfogyasztása után garantáltan jó lesz az étvágyad.
Legjobb menorcai programok

Legjobb családi programok Menorca-n

Menorca a kisgyermekes családoknak tökéletes úti cél. Az érintetlen környezet, a sekély öblök, és a szórakozási lehetőségek kimeríthetetlenek. Az alábbiakban adunk néhány tippet, hogy mik a legjobb programok, ha lurkók is vannak veled!

Családi csobbanás

Mi más lenne az első, mint egy hatalmas pancsolás? A ragyogó nyárban csábító a türkizkék víz. Szerencséd van, mert Menorca bővelkedik családbarát fürdőhelyekben. Cala Galdana üdülővárosa éppen nektek való. A strand sekély, a víz kristálytiszta. Egy kagyló alakú öbölben fekszik, melyet aranyló sziklák szegélyeznek. A part homokos, és teljes felszereltséggel rendelkezik. Son Saura beach a sziget délnyugati felén található, érintetlen természeti környezetben. A víz itt is lassan mélyül, és vibrálóan kék.

Lloc de Menorca Állatkert

Mahón mellet épült ez a kis állatkert. Őshonos állatok, és ritkaságok is megtekinthetők. Menorquín lovak, kecskék, teknősök és egzotikus hüllők is laknak ott. Van egy kis játszótér is a legkisebbeknek. A gyerkőcöket interaktív foglalkozásokkal várják.

Aquarock Waterpark

Ez az élménypark a sziget délnyugati csücskében van, Cala en Bosc-ban. Az egész családnak garantálja a reggeltől estig tartó szórakozás. Medencék kicsiknek és nagyoknak, csúszdapark és élményfürdő áll a látogatók rendelkezésére. Ha meguntátok a fürdőzést, ugráljatok a trambulinokon, vagy gokartozzatok!
Ebből a cikkből láthatod, hogy Menorcán végtelen számú lehetőséged van a kikapcsolódásra. A sziget jellegzetességeiből adódóan akár strandolnál, akár túráznál, mindenképp csodálatos élményben lesz részed. A vad természettel összhangban élő helyi lakosság barátsággal fogadja a látogatókat. Itt a kedvesség alapvető. Ha egy lehetőséged lenne választani, hogy hová vigyen a hajó, legyen az Menorca! Az itt szerzett élményeidet pedig egy gin mellett elmesélheted a barátaidnak.