Podstrana Közép-Dalmáciában található, Splithez való közelsége különösen vonzó úti céllá teszi. A település gazdag gasztronómiai kínálata mellett leginkább kristálytiszta vizű strandjairól ismert.Programok Podstranaban? Mutatjuk, milyen izgalmas programlehetőségek várnak, ha idelátogatsz. Podstranai programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Podstranai programok:kristrálytiszta strandok

A gyönyörű Podstrana strandjai több mint 6 km hosszúak. Közös jellemzőjük, hogy vízük kristálytiszta és a kék szín számos árnyalatában pompáznak. A fürdőzőhelyek apró kavicsos partját néhol homokos részek is tarkítják. Lassan mélyülő vizüknek köszönhetően különösen ideálisak kisgyermekes családok számára. A városhoz közeli Strožanac strand központi elhelyezkedésének köszönhetően rendkívül könnyen megközelíthető. Közvetlenül a kikötőtől délre találod, a Split Hotel környékén. A kiváló fürdőzőhely számos színvonalas szolgáltatást kínál. Találsz éttermet, öltözők és zuhanyzók is rendelkezésre állnak. A strand területén lehetőség van napernyő, valamint nyugágy kölcsönzésére. Ha itt jársz, a vízi sportok közül leginkább a sznorkelezést ajánljuk, de vízibiciklizhetsz vagy a picigin nevű labdajátékot is kipróbálhatod.

Látnivalók Podstrana környékén: hív a természet

A Perun-hegy tenger felőli lankáin olajfák, szőlőskertek, valamint barackfaültetvények láthatóak. Ha szeretsz kirándulni, remek túraútvonalak várnak, de kerékpározni és hegyet mászni is lehet. Egy helyi utazási iroda kiváló kajaktúrákat szervez. Az idilli folyami táj szépségét a buja növényzet fokozza, megcsodálhatod a különféle hal- és madárfajokat is. Amennyiben különösen izgalmas kikapcsolódásra vágysz, Omištól 3 km-re található a Zipline nevű drótkötélpálya. Ez 8 drótkötéllel rendelkezik, hosszúságuk összesen 2100 méter. Az adrenalinban gazdag program helyszíne a gyönyörű természeti környezet, mivel a vendégek a kanyonba ereszkedhetnek le. A zipline sebessége 65 km/h, míg a leghosszabb pályán, a föld felett 150 méter magasan, 70 km/h-ás sebességgel is száguldozhatsz. A programra a gyülekező a szervezők irodájában, a Josipa Pupačića 4. szám alatt van. Innen szállítják a helyszínre a felejthetetlen kalandra vágyó résztvevőket. Programok Podstranaban

Programok Podstranaban: fedezd fel a város látnivalóit!

A Gyógyító boldogasszony tiszteletére szentelt új plébániatemplom a tengerparton található. A kőlapokkal borított modern betonépületet 1967-ben kezdték építeni, de csak 1991-ben fejezték be. Az 1777-ből származó Szeplőtelen fogantatás tiszteletére szentelt régi plébániatemplom az évek során jelentős bővítéseken esett át, mai formáját 1896-ban nyerte el. Öt oltárral rendelkezik, melyek kőből és márványból készültek. A Perun-hegyen álló Szent György-templom a 10. század előtt épült. Mivel a hegytetőn áll, számos alkalommal sérült meg a rossz időjárás és a villámok miatt. Sőt, a II. világháború idején gránáttalálat is érte. Mindezek ellenére mindig sikeresen helyre tudták állítani az épületet. A régészeti leletek közül különösen említésre méltóak a Szent Márton temetőben felfedezett római mozaikok. A Polače nevű településrészen pedig késő római villaépület maradványai találhatóak.

Hagyományok és események Podstranaban

A tengerparti üdülőhely elsősorban barack terméséről és barack mezőiről híres. A Barack Fesztivál minden évben júliusban kerül megrendezésre, ahol a legjobb terméseket mutatják be. A közeli Omiš kulturális naptára olyan fontos eseményeket tartalmaz, mint az Omiši Nyári Fesztivál és a Dalmáciai Kórusfesztivál. Utóbbit Podstrana Barack Fesztiváljához hasonlóan szintén júliusban tartják.

Éjszakai élet

A település hangulatos kis tengerparti bárjai finom koktélokkal várnak. Ha bulizni szeretnél, Omiš óvárosában, a főtéren több diszkót és bárt is találsz. A mediterrán, pezsgő Split rengeteg szórakozóhellyel rendelkezik, az O’Hara nevű klubot különösen ajánljuk. Horvátország második legnagyobb városában mindig zajlik az élet: zenészek, táncosok és koncertek gondoskodnak a kiváló hangulatról. Látnivalók Podstranaban

Podstrana gasztronómiája

Az egész dalmáciai régió kiváló gasztronómiájáról ismert. Konyhájuk nagyszerűen ötvözi a mediterrán recepteket a helyi, friss alapanyagokkal. Utóbbiak között megtalálhatóak többek között a halak, a zöldségek és a kiváló minőségű olívaolaj. Különleges finomságra vágysz? Feltétlenül kóstold meg a grillezett halat, a fekete rizottót vagy a pasticada nevű ételt. Utóbbit „a dalmát konyha királynőjének” is nevezik.

Ha Podstranába látogatsz, az 1995-ben megnyílt Jure étterem tökéletes választás, mivel konyhája az ízletes ételek rendkívül széles választékát kínálja. A halból és húsból készült specialitások mellett a tenger gyümölcsei is megtalálhatóak az étlapon. A kiváló minőségű borokat szintén érdemes megkóstolni. Az étterem teraszáról csodálatos kilátás nyílik a tengerre. Ugyancsak remek választás az 1969 óta működő Arkada, mely gazdag hagyományáról híres. Az étterem ízletes ételekkel, udvarias kiszolgálással és kedvező árakkal vár.

A fenti cikk ismertette Podstrana legjobb programjait. Ha a kellemes, csendes dalmáciai üdülőhelyet választod, biztosan nem fogsz csalódni. Tiszta strandok, nagyszerű kirándulási lehetőségek és a helyi finomságoknak köszönhetően felejthetetlen gasztronómiai élmények is várnak.