A kedvelt nyaralóhelyet buja, mediterrán növényzet és hangulatos utcácskák jellemzik. Gyönyörű öblökkel rendelkezik, kikötőjéből nemcsak a szemben fekvő Makarskát, hanem a Biokovo-hegységet is megpillanthatod. Milyen programok várnak Sumartinban? Válassz a következő nagyszerű lehetőségek közül!Sumartini Programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Sumartini programok : kristálytiszta öblök

Sumartin közvetlen közelében számos hangulatos, rejtett öböl található, ahol homokos és kavicsos strandok várják a látogatókat. Ilyen a Rasotica, melynek legfőbb jellemzője, hogy hosszan benyúlik a szárazföldbe. A gyönyörű tengerparttal rendelkező, kristálytiszta Žukovik szintén remek választás, de a csendes Studena-öböl sem fog csalódást okozni. Utóbbi már Sumartintól nyugatra, Bol felé található.

Programok a természetben

Ha Sumartinban nyaralsz, mindenképpen látogass el a szemközti Makarskára. Itt nemcsak a Biokovo Természetvédelmi Parkot, hanem a hozzátartozó csodálatos Kotišina Botanikus Kertet is megtekintheted. A Biokovo-hegység a Cetina és a Neretva folyók között helyezkedik el, a Makarska Riviéra mögött tör az ég felé. 1981-ben Biokovo Természeti Park néven közel 200 km2-nyi terület kapott kiemelt védelmet. A park bejárata Makarskától mindössze néhány kilométerre található. Napjainkban rendkívül gazdag növény- és állatvilág jellemzi a helyet. A szirti sason, fehérfejű keselyűn kívül farkas, vaddisznó, zerge, valamint muflon is él ezen a hegyen. Legmagasabb pontja az 1762 méteres Sveti Jure, azaz a Szent György-csúcs. Innen gyönyörű kilátás nyílik a Makarska Riviérára, a közép-dalmáciai szigetekre, sőt, tiszta időben még Olaszország partjai is láthatóak. A sportolás szerelmesei választhatják a hegyi kerékpározást, a túrázást, a lovaglást vagy a kalandos siklóernyőzést.

Kotišina Botanikus Kert

A gyönyörű Biokovo Természetvédelmi Park részét képezi a Kotišina nevű botanikus kert, mely 350-500 méter tengerszint feletti magasságban fekszik. Dr. fra Jure Radić pap és tudós alapította a helyet. A legfőbb célok között szerepelt a tudományos kutatás mellett a Biokovo növényvilágának megfigyelése, védelme, megőrzése, valamint népszerűsítése. A 16, 5 hektáros területen több száz itt honos növényfajt ismerhetsz meg, de egyes helyeire egzotikus, mezőgazdasági, valamint gyógynövényeket is telepítettek. A kert bejárata közelében egy 17. századi erődítmény falait is megpillanthatod.  Látnivalók Sumartinban

Látnivalók Sumartinban :látogasd meg a település nevezetességeit

A tengerparti üdülőhely legfőbb látnivalója a 18. század közepéről származó ferences kolostor. Építésének kezdeményezője a híres ferences költő, Andrija Kačić Miošić atya volt. A kolostor múzeuma értékes művészeti alkotásokat rejt. Különösen említésre méltó a kora barokk „Utolsó vacsora” ábrázolása. Szintén különleges a Páduai Szent Antalt ábrázoló oltárkép, melyet Simun Ribarevic festett. A 17. század végéről származó rusztikus stílusú alkotás érdekessége, hogy a barát gyakorlatilag a saját képmását festette meg szerzetesi öltözetben. Ez a kép tekinthető az első ilyen jellegű ábrázolásnak egész Dalmáciában. A kolostor könyvtára több ősnyomtatványt, kódexet és misekönyvet őriz.

Sumartini Események

A horvátországi településen számos nyári programot szerveznek, melyek közül a legnépszerűbb a Lady of the Angels nevű fesztivál. Ez augusztus 2-án kerül megrendezésre, a finom ételeken kívül zene és tánc is jellemzi az eseményt. Még több szórakozásra vágysz? A Sumartin közelében lévő Kartolina tengerparti bárban időnként strandpartikat tartanak, így itt garantáltan a legjobb nyári slágerekre táncolhatsz.

Sumartin gasztronómiája

Az éttermek tradicionális helyi ételeket kínálnak, melyek alapját a friss hal, az olívaolaj és a házi tészta adja. Az ízletes fogások mellett a kiváló minőségű borokat is érdemes megkóstolnod. A Konoba Top nevű éttermet barátságos, segítőkész kiszolgálás jellemzi, ráadásul közvetlenül a kikötőben található. Ha idelátogatsz, feltétlenül rendelj a friss tenger gyümölcseiből. A Konoba Bernardo ugyancsak remek hely, ahol kiváló kiszolgálás és ízletes ételek várják a vendégeket. Amennyiben frissítő italra, finom koktélra vagy egy csésze kávéra vágysz, válaszd a Kartolina nevű tengerparti bárt. A hely egyedülálló légkörrel rendelkezik, ugyanis itt Afrika és Latin-Amerika egzotikuma keveredik.

Cikkünkben Sumartin legjobb programlehetőségeit mutattuk be. Ha a nyugodt közép-dalmáciai kikötővárosba látogatsz, kristálytiszta öblök és nagyszerű éttermek várnak. A túlparton lévő Makarskában egy gyönyörű természetvédelmi parkot és botanikus kertet is megcsodálhatsz.