A festői Milna a közép-dalmáciai Brač-sziget nyugati partján helyezkedik el. Gyönyörű homokos és aprókavicsos strandok veszik körül, kikötőjében a velencei időkből származó épületeket is láthatsz. Milnai Programok? Mutatjuk, milyen programlehetőségek várnak a településen és a környéken. Milnai programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Programok Milnában:strandok és sportolási lehetőségek

Ha nyugodt körülmények között szeretnél napozni és fürödni, Milna strandjait különösen ajánljuk. Mivel a kis település fürdőzőhelyei kevésbé ismertek, így ezeken sosincs tömeg. Az egyik legjobb választás a Milna déli partján található Makarac vagy a Šolta-szigettel szemben lévő Salbunara. Mindkettő partja kavicsos, vizük lassan mélyül. Ha a településre látogatsz, a Pasikova, a Maslinova, az Osibova és a Vlaska nevű helyek sem fognak csalódást okozni.

A kristálytiszta vizű strandok déli fekvésűek, így az északi szelekkel szemben kiváló védelmet élveznek. A vízi sportok közül a búvárkodást és a vitorlázást mindenképpen érdemes kipróbálni. A szárazföldön olyan remek lehetőségek közül választhatsz, mint a foci, a röplabda, a kosár, az asztali tenisz vagy a bocsázás. Utóbbi egy hagyományos dalmát sport, mely minden korosztály számára ajánlott.

Milnai látnivalók:hív a természet

A 12 m2 nagyságú Sutivan Természeti Park Sutivantól 3 km-re nyugatra, egy fenyőerdő közepén található. Meglátogatása akár egy egész napos kellemes családi kikapcsolódás lehet. Láthatsz többek között pávákat, fácánokat, pulykákat, galambokat és kacsákat, míg a vadabb állatok közül muflonokat, szarvasokat, struccokat, valamint vaddisznókat. Olyan szelíd, háziasított állatokkal is találkozhatsz, mint a kecskék, a szamarak és a nyulak. A növényeket tekintve olajfák, citrom- és narancsfák, mimózák, levendulák, zsályák, pampák, valamint leanderek látványában gyönyörködhetsz. Érdekesség, hogy sok virágot a sziget éttermeiben is felhasználnak, így gazdagítják a különleges helyi étel- és italspecialitásokat.

Programlehetőségek Milnában:a település nevezetességei

Milna kikötőjében számos díszes villát, lenyűgöző épületet láthatsz. Ezek többsége a velencei időkből származik. A település legfőbb látnivalója a barokk stílusú Mária Mennybemenetele templom, mely 1783-ban épült. Gazdagon díszített homlokzattal rendelkezik, belsejét hatalmas oszlopok és világos terek jellemzik. A Brač-sziget egyik legszebb oltárképe díszíti, míg az itt található faragott sírkövek a híres horvát szobrász, Ivan Rendić munkáját dicsérik. Kívülről két óriási pálmafa teszi még egyedibbé a templomot. Érdemes megtekinteni a kikötő felett található reneszánsz Anglešćina várkastélyt is, melyet a Cerinić család építtetett védelmi célból. Ezt jellegéből adódóan később lakóépületté alakították át. Látnivalók Milnában

Hagyományok és események Milnában

A nyári hónapokban számos rendezvényt tartanak, ahol a látogatók megismerhetik a település hangulatát, bepillantást nyerhetnek gasztronómiájába és zenéjébe. Különösen fontos megemlíteni az olyan programokat, mint a halászok estéi, a Karmel-hegyi boldogasszony ünnepe, valamint az augusztusi Nagyboldogasszony ünnepe.

Milna gasztronómiája

A települést mediterrán konyha jellemzi, friss tenger gyümölcseivel, kiváló olívaolajjal és minőségi helyi borokkal. Ha finom ebédre vagy vacsorára vágysz, különösen ajánljuk a Marina Vlaska kikötő közelében található Bago éttermet. Itt barátságos személyzet, gyors kiszolgálás vár. Friss halak, grillezett polip és kiváló steak is szerepel az étlapon. Ugyancsak remek vendéglátóhely a Navigara, mely az ACI Marina Milna kikötőnél található. Ezt szintén ízletes ételek és barátságos kiszolgálás jellemzi, a fogások egy része látványkonyhán készül.

A több mint 300 horgonyzóhellyel rendelkező Milna kiváló úti cél. Közelében csodálatos természeti park és kristálytiszta vizű strandok várnak, a helyi gasztronómia remekeit is érdemes megkóstolnod.