Menorca nyugati partjainál fekszik Ciutadella városa. Lakossága alig éri el a 30.000 főt. A Baleári-szigetek igazi gyöngyszeme ez a település, több ezer év történelmi emlékeit őrzi. Több száz éves lakóházai állnak a tenger partján, figyelve az érkező hajókat. Csodálatos, érintetlen strandokat találsz lépten-nyomon, és ősöreg olajfák árnyéka nyújt menedéket a forró napsütés elől. Lélegzik az egész város, és az élet örök körforgása hagy nyomot minden zugában. Tarts velünk, és éld át Ciutadella magával ragadó lüktetését. Ha érdekel, hogy milyen programok várnak rád Ciutadella környékén, olvass tovább!
Ciutadellai  programok
Ez a cikk a következőkről fog szólni:

Ciutadellai programok: évezredek öröksége

Egészen a 18. századig volt a sziget fővárosa, mely címet később Maó-Mahón nyerte el. A város eredete mélyen az ókorba nyúlik vissza. Körülbelül 4000 évvel ezelőttről maradtak az utókorra fontos tárgyi emlékek. A talayotikus kultúra népe sziklatömbökből emelt fenséges építményeket. A szigeten számtalan helyen megtalálod ezeket a monumentális műveket. Volt karthágói, főníciai, római, angol, és francia fennhatóság alatt is, de végül bő 200 éve Spanyolországhoz tartozik. A szigetlakók nagyon barátságosak, katalán és spanyol nyelven beszélnek. A következőkben megmutatjuk, hogy milyen programok várnak rád Ciutadellán, ha érdekel a történelem! Ciutadellai programok

Torre del Rames

Ez egy nagyon fontos régészeti lelőhely Ciutadella vonzáskörzetében. Bronzkorból származó kőépítmények és egy föld alatti helység is napvilágra került. Érdekessége, hogy a (valószínűleg) sírkamrában vitorlás hajókat ábrázoló karcolatokat fedeztek fel. Ezek szerint az itt élő ismeretlen nép már több ezer éve ismerte a tengert és a hajózás tudományát.

Na Comerma de Sa Garita

Ciutadellától keletre egy vallási jelentőséggel bíró ősi épületet tártak fel. Hatalmas kőoszlopokon asztal nagyságú lapos sziklák fekszenek. Hasonlatosak a kelta népek által emelt európai megalitokra. Hihetetlen élményt jelent ezen a helyen járni, hiszen egy 3000 éve letűnt nép alkotásai ezek.

Placa des Born

Ciutadella történelmi főterét 18-19. századi paloták övezik. Sétálj egyet a kövezett utcákban. Csodáld meg a Palao Torre Saurát, vagy az Ajuntament épületét, mely egy brit katonai erődítmény volt. Neogótikus stílusban épült házainak sokasága bűvöli el a látogatókat.

Ciutadella kikötője

A kikötő a város szíve. Hosszú, keskeny öbölben alakították ki, mely mélyen befut a házak közé. Hosszan sétálhatsz a partján, és számos vendéglátóhely és hotel kínálataiból válogathatsz. Hallgasd a nyüzsgést és a sirályok vijjogását, kezedben egy cappucinóval a móló egyik kávézójában!

Castillo de Sant Nicolau

A kikötő mellett közvetlenül a tenger partjára építettéka 18. században a spanyolok ezt az őrtornyot. Gyönyörű csigalépcsőn juthatsz fel a teraszára, ahonnan lélegzetelállító látvány tárul a szemed elé. A végtelen kék víz és a város képe tökéletes fotótéma!

Cap d’Artrutx világítótorony

A várostól északra egy szeles szirt fokán áll ez a 150 éves világítótorony. Többször felújították, ma már látogatható. Az aljában egy helyi különlegességeket felszolgáló étterem kapott helyet. Vacsorázz itt egyik este, majd sétálj a csöndes parton! A toronyba is fel lehet mennyi, de ennek külön nyitvatartási rendje van. Látnivalók Ciutadellán

Programok Ciutadellán: extrém kalandok földön, vízen, levegőben

Ezen a szigeten minden kalandot átélhetsz! Ha szereted az extrém körülményeket, és van egy kis bátorságod, akkor tiéd a világ! A következő összeállításunkban megtudhatod, hogy melyek a legjobb programok Ciutadellán, ha izgalomra vágysz!

Flyboard Flight Ciutadellán

Szeretnél a magasba emelkedni? És ha mindezt a tengeren teheted meg? A flyboard flight egy igazán izgalmas sport! Egy jetskihez csatlakoztatott tömlőn keresztül erős vízsugár segítségével a magasba emelkedhetsz. Akár 12-15 méter magasan szörfözhetsz a levegőben! Az adrenalin elárasztja a testedet és kiragad a hétköznapok kerekéből.

Snorkeling

Cala en Bosch strandján, 10 kilométerre Ciutadellától szuper lehetőségek várnak! Tölts egy órát a tengerben, miközben egy kézi irányítású víz alatti robogó hajt előre! Tapasztalat nélkül, oktatóval merülhetsz alá, és felfedezheted a sziklák közötti gazdag élővilágot. A kaland minden pillanatát dokumentálják neked egy profi víz alatti kamerával. Kell ennél több?

Helikopteres városnézés

Ha nem félsz a magasban, akkor bérelj egy helikoptert! Tapasztalt pilóta vezetésével megcsodálhatod a várost a fellegekből. Egy órát tölthetsz a felhők között és fantasztikus fotókat készíthetsz. A repülés alkalmával az egész szigetet beláthatod.

Kerékpárral a Camí de Cavalls-on

A Camí de Cavalls egy a szigetet körbefutó túraútvonal. Korábban lovasok számára lett kialakítva, de manapság gyalog és kerékpárral is bejárható. Bérelj biciklit a városban, és kerekezz egy nagyot a városon is áthaladó útvonalon.

Fesztiválok a Csodák Földjén, Ciutadellán

A mediterrán szigetlakók nagyon tudnak ünnepelni. Az élet öröme, a hála és a vidámság a mindennapjaik része. Fesztiválok sokasága teremt alkalmat a felhőtlen szórakozásra.Milyen programok várnak rád Ciutadellán, ha ünnepelnéd az életet? A következőkben kiderül!

Sant Joan festival

Az ősi pogány ünnep, a napforduló idején tartják. Ma már összekötik Keresztelő Szent János születésének évfordulójával is, mely egy hónnappal későbbre esik. Ilyenkor több napon keresztül felbolydul az élet a városban. Szertartásosan végigvonulnak a városon egy hófehér báránnyal, majd szentmise következik. A következő napon megkezdődik a mulatság. A szigeten tenyészett lovak szemléje után pompás felvonulás következik. Zenekarok fújják a talpalávalót, és mogyoróhéjjal vívnak csatát a lelkes résztvevők. Táncolnak, énekelnek és hordószámra fogy a híres menorcai gin. Este máglyákat gyújtanak, és a hatalmas tűzijátékot csodálják a tenger felett. Az utolsó napon látványos középkori vigasság veszi kezdetét. Autentikus öltözetben mérik össze erejüket a hagyományőrző csapatok. Három napig megszűnik az idő, és a határtalan életigenlés veszi át a helyét.

Ciutadella Nyári Zenei Fesztivál

Ha a féktelen mulatozás nem a te világod, akkor látogass el a Nyári Zenei Fesztiválra! Itt a komolyzene van előtérben. 1973 óta az El Socorro templom ad helyet világhíres zenészeknek. Kamarazene, opera, nagyzenekari felállás, és szóló előadások szórakoztatják a közönséget.

Sant Martí

Ciutadellától mindössze 20 kilométerre fekszik Es Mercadal városa. Minden évben július 3. hétvégéjén tartják a Sant Martí Festival-t. Korábban bikaviadalokat is tartottak, ám ma már nincsenek. Lovas felvonulás, ügyességi versenyek és számos zenés program várja a látogatókat. Kézművesek kínálják portékáikat, és végigkóstolhatod a sziget gasztronómiai fogásait.

Látnivalók Ciutadellán: 3 tipp, ha gyerekkel vagy

Hova menj, ha gyerekekkel utazol? Ciutadella erre is számos lehetőséget kínál. A következőkben adunk néhány ötletet a kisebbek szórakoztatásához. Programok Ciutadellán

Pancsoljatok egy nagyot!

Ciutadella és a környező partszakaszok csodás strandokat rejtenek. Cala en Blanes közvetlenül Ciutadella mellett fekszik. Strandja finom homokkal borított és igen sekély. Egy étterem és WC , valamint bérelhető napernyők is a rendelkezésedre állnak. A parton még egy kalózos játszótér is épült. Cala Santandria egy szuperül felszerelt fürdőhely, minden infrasrtuktúrával rendelkezik. A víz itt is lassan mélyül, biztonságban fürödhetnek a kicsik. Cala en Bosch egy közkedvelt strand, itt többen szoktak lenni, de gazdagabb a programkínálata is.

Castillo Menorca

A Castillo Menorca egy izgalmas játszópark a gyerekek számára! Van ugrálóvár, játszótér és focipálya is. Kialakítottak egy vizes játszóteret, ahol szökőkutak, medencék és vízágyúk várják a kis örökmozgókat. Ha az egész család játszana, az is lehetséges mert egy minigolf pálya is helyet kapott a komplexumban. Töltsetek el egy egész napot ebben a kis mesevilágban!

Aquapark Los Delfines

Ciutadellában találod ezt a szuper viziparkot! Medencék kicsiknek és nagyoknak, óriás csúszdák és hullámmedence található a területen. Kipróbálhatod a Kamikaze csúszdát, vagy a Fekete Lyukat. Pihenéshez válaszd a jakuzzit, vagy a bárok teraszát. Ha eleget fürdőztetek, gokartozzatok egy kicsit a parkban lévő gokartpályán!
Ebben a cikkben összegyűjtöttük neked a legjobb tippeket a tökéletes Ciutadellai vakációhoz. Láthatod, hogy minden téren izgalmas élményeket kínál ez a csodálatos város. Ne várj tovább, ez itt a megfelelő alkalom, hogy te is átélhesd mindezt! Bonts vitorlát, és hódítsd meg Ciutadellát!