Szeretnéd megtapasztalni, hogy milyen az olasz életstílus? Szereted a hagyományőrző falvacskákat, kristálytiszta vizet és az olasz fagyit? Ha éppen az Adria felé hajózol, az olasz csizma sarkánál, akkor mindenképp köss ki pár napra Pugliában. Lélegzetelállító látnivalókkal és kalandokkal vár téged. Ebben a cikkünkben bemutatjuk neked a vidéket, és leírjuk, hogy mit csinálj Pugliában ha arra sodor a szél. Puglia-i programok

A következőkről olvashatsz cikkünkben:

Puglia éghajlata és földrajza

Puglia az Appennini-félsziget délkeleti részét foglalja el, hozzá tartozik a Gargano-félsziget is, ami az olasz csizma “sarkantyúja”. Központja Bari városa. Puglia Olaszország legsíkabb területe, ezért kiváló a mezőgazdaság számára. Emiatt, ez az ország legtermékenyebb régiója, rengeteg zöldséget és gyümölcsöt termesztenek. Mivel tengerek határolják minden oldalról, így a halak és más tengeri herkentyűk sem hiányoznak az asztalokról.

Hőmérséklet és csapadék Pugliában

Mediterrán éghajlatának köszönhetően a telek enyhék, a nyarak pedig forróak, ami egész évben kedvez a turizmusnak. Június és Szeptember talán a legjobb időszak a meglátogatására. Mivel felettébb kedvelt az olasz turisták körében is, a főszezonban ellepi a területet a nyaralók áradata.

A tenger közelsége miatt Januárban is 2-8 fokot mérnek. A hőmérséklet július, augusztusban tetőződik, amikor a 30 foknál melegebb napok száma eléri akár a 80 napot is Puglia déli részein, a Jón-tenger partján. Salento környékén gyakran mérnek 40 fok körüli hőmérsékletet is.

Annak ellenére, hogy a tenger mellett helyezkedik el, a páratartalom meglehetősen alacsony. Évente összesen csak 600 milliméter csapadék esik a régióban, ami egyenetlenül oszlik el. Ezen okok miatt, Pugliát Olaszország egyik legszárazabb, legszomjasabb zónájának tartják. Check the időjárási feltételek, széladatok Puglia-ban.

Látnivalók Puglia-ban: ha szereted a történelmet

Puglia tele van hagyományőrző, igazi olasz falvacskákkal, amik a mai napig megtartották tradicionális szokásaikat és fenntartották épületeiket. Ha szereted a keskeny utcákat, nyüzsgő piacokat, várromokat, kastélyokat és katedrálisokat, akkor a következő városok a Dél-olasz túrád legfontosabb állomásai lesznek.

Alberobello

Nem csoda, hogy 1996-ban az UNESCO világörökség részévé tették ezt a kis városkát. A házak egyedi felépítése és kinézete egy eddig szokatlan látványt nyújt az odalátogatóknak.
A trullóknak nevezett kőből épült fehérre meszelt házikók mesevilághoz hasonló külsőt kölcsönöznek a helynek. A város utcái tele vannak múzeumokkal. Ezek bemutatják a terület történelmét és tradícióit.

Ceglie Messapica

Ha azon gondolkodsz, hogy mit csinálj Pugliában ha a történelem szerelmese vagy, akkor ez a város a tökéletes választás számodra. Keskeny utcácskái egy teljesen más világba repítenek téged. Az itt élők változtatás nélkül megtartották a város kinézetét, ahol a mai napig töltik napjaikat. A városban találhatsz egy történelmi központot is egy várral, könyvtárral és egy kis művészettörténeti kiállítással felszerelve.

Castel del Monte

II. Frigyes német-római császár által épített várak közül a Castel del Monte az egyik leghíresebb. 1240-ben épült, és különleges nyolcszögletű alapja miatt “Puglia kőkoronájának” is nevezik. 1996-ban ezt a nevezetes várat is az UNESCO világörökség részévé tették. Ha azon tűnődsz, hogy mit csinálj Pugliában a strandoláson kívül, hidd el nekünk, ez a kastély az egyik kedvenced lesz.

Lecce – Puglia ékköve

A Salentoi-félsziget közepén elhelyezkedő város könnyen az utazásod központjává válhat, ha történelmi látnivalókra vágysz Pugliában. Mivel Lecce az építészetéről híres, így biztosan el fog kápráztatni, ha a közelben kötöd ki a hajód. Látogasd meg a Santa Croce bazilikát, a római színház romjait, a Porta Napoli-t, San Giovanni Battista templomát és a dómot. Nem fogod megbánni az itt eltöltött időd egy percét sem. De itt még mindig nincs vége a dolgoknak, amiket csinálhatsz Pugliában. Puglia-i látnivalók

Puglia-i programok: ha az olasz kultúra szerelmese vagy

Puglia tárt karokkal várja azokat a turistákat és utazókat, akik odavannak az olasz ínyencségekért és tradíciókért. Ahogy a cikk elején is említettük az olasz mezőgazdaságban és halászatban nagy szerepet játszik ez a régió. Mi jut eszedbe Olaszországról, ha rágondolsz? Mozzarella, olívaolaj, tenger gyümölcsei, pizza és tészta? Akkor megnyugodhatsz, mert ezeket mind kitűnő és friss minőségben találhatod meg a barátságos olasz trattoria-k kínálatában. Mindenképp próbáld ki a focaccia-t, ami egy paradicsommal és olívabogyóval díszített sült tészta, egy igazi helyi specialitás.

Jártál már Olaszországban ezelőtt? Akkor biztosan ismerősek a szűk, sikátorszerű utak számodra. Ez Pugliában sincsen másképp. Mivel a városok építésekor szűk házakat, utakat terveztek, így a mai napig kevés hely van a házak bővítésére. Emiatt rengeteg olasz háziasszony az úton kipakolva nyújtja a tésztát, készíti az ebédet, ami egy igazán autentikus környezetet kölcsönöz a városoknak. Az ország délkeleti régiójában is gyakran találkozhatsz utcai árusokkal, kipakolásokkal és persze bármelyik nagyobb téren belefuthatsz egy nyüzsgő piacba vagy kávézóba.

Programok Puglia-ban: ha napozni támadna kedved

Hajósként rengeteg partot ismerhetsz már, de nem árt, ha bizonyos partmenti városokat, partszakaszokat a víz másik oldaláról is megismersz. Mártózz meg Puglia legszebb strandjain, és kicsit pihenj meg egy lélegzetelállító tengerparton. Programok Puglia-ban

Bari

A kacskaringós óvárosi utcákon kívül a Bari-ban elhelyezkedő strandok is megérnek egy látogatást. Ha belefáradtál az egész napos városnézésbe, látogasd meg a Bari-tól 1 óra vezetésre levő Torre Guaceto-t. Ez a strand 6 kilométer hosszú, mediterrán hangulatú, homokdűnés partszakasszal vár téged. Feledkezz el a gondjaidról miközben az olivafák alatt sütteted a hasad.

Polignano a Mare

Ez a kis városka ugyanúgy kínál kulturális és történelmi élményeket, mint relaxációs lehetőségeket a strandolni vágyóknak. A kis terekkel tarkított óváros alatt helyezkedik el Cala Porto, ami egy fehér kavicsos tengerpart a város szívében. A víz kristálytiszta, gyönyörű kék színű. Ha egy kis lazulásra vágysz az egész napos mászkálás után, akkor ez a hely tökéletes választás lehet számodra.

Tremiti-szigetek

San Domino, San Nicola, Capraia, Cretaccio és Pianosa szigetei tökéletes állomások azoknak, akik a búvárkodás vagy snorkeling szerelmesei. Az elképesztően tiszta víz és látvány mellett, a víz alatti világ is felejthetetlen élményt nyújt. A kis szigetek híresek a víz alatti barlangokról és üregekről, amik búvárok tucatjait vonzzák Pugliába.

Ha te is kedvet kaptál meglátogatni ezt a régiót, akkor ne habozz, hiszen bőven van mit csinálnod Pugliában. Történelmi színhelyek, építmények, kulturális központok, piacok és csodálatos tengerpartok tucatjai várják, hogy felkeresd őket.