Istria a Horvát tegerpart északi részén, a Kvarner-öböl és Trieszt között helyezkedik el. A félszigeten található Horvátország és Szlovénia határvonala. Gyakran nevezik kék Isztriának, mely megnevezés az egész régióban megfigyelhető csodálatos tisztaságú, élénk kék vízből adódik. Az Isztriai félsziget bája, a 430 km -en húzódó, sziklákkal és szirtekkel szegélyzett öblök, kavicsos strandok, és a partvonalán sorra elhelyezkedő középkori kikötővárosok adják.
látnivalók az Isztrián

A cikkben az alábbiakról olvashatsz bővebben:

Az Isztriai félszigetről általában

Az Adria menti partvidék híres, és elismert az egész világon a hajós közösségben. Köszönhető ez a mindenütt megtalálható, és jól felszerelt jacht- kikötőknek, a rengeteg változatos , öblének és különleges természeti képződményeinek.

Isztria időjárása

Isztria a legszebb és legérdekesebb horvátországi felfedezni valók közé tartozik.
Kellemes partmenti mediterrán, enyhén mérsékeltebb éghajlattal rendelkezik, mit a délebbi régiók. Területre jellemzőbb a zöldellő fákkal tarkított táj. Az átlagos nyári hőmérséklet 23-28C – fok közé kúszik, és melegíti a tengervizet átlagosan 24C – fokra. A félsziget alapvetően két részre osztható, belső Isztriára és a tengerpart felőli részre.

A vitorlás hajó főszezon Júliustól Augusztusig tart, de a félszigethez érkezők egészen tavasztól, ( a húsvéti időszaktól Októberig ) élvezhetik a gyönyörű partvidék adta megannyi lehetőséget. A tavasztól őszig tartó időszakban kellemes, az Isztria területén is állandóan jelenlévő szeleknek köszönhetően, garantált a napközbeni jó vitorlás idő. Check the időjárási feltételek, széladatok az Isztrián

Isztria domborzata, városai

Bármely irányból is közelítsd meg, csodálatos égbe meredő hegyeket láthatsz magad előtt. Legismertebb városai Umag, Porec, Rovinj, Pula és a Brijuni Nemzeti park a tenger felőli részén helyezkednek el. A Keleti oldalról határoló Kvarner öböl szintén nagy népszerűségnek örvend, amelynek főbb szigetei a közkedvelt, Krk, Rab, és Pag szigete. A régió nem csak egyedülálló természeti kincseiről, hangulatos halászfalvairól, de gasztronómiájáról is nagyon ismert. Isztria híres fantasztikus borairól, a szarvasgombáról, és különleges halételeiről, valamint az itt termesztett jellegzetes, egyedi ízű olajbogyóról is.

Isztria strandjai

Az Isztriai félszigeten jobbnál jobb strandok találhatóak. Ezek közül a legészakibb, az Umag-tól nem messze eső Zambratija falu homokos partja, amely egy kis öbölben helyezkedik el. Isztria déli részén, Pula városától nem messze találod a Bijeca nevű, – Horvátország egyik legszebb – homokos strandját.

Isztriai programok

„>Isztriai programok: Városok, kikötők a kék Isztria partvonala mentén

Umag

A félsziget északi részéről indulva a Szlovén határ irányából az első település ami fogad, Umag városa. Umag városa számtalan látnivalót és kikapcsolódási lehetőséget kínál. Azoknak is, akik egy kis szórakozásra vágynak és azoknak is akik inkább a város történelmi múltját fedeznék fel. Az óvárosa elbűvölő. Több kisebb teret, nagyon sok szűk sikátort, és gótikus valamint reneszánsz épületet találhatunk. Sok helyen még ma is épségben megmaradt az egykori várfal. Az óváros érdekes látnivalója még a félsziget déli és nyugati végén fekvő bástyák. Itt egy 475 férőhelyes jacht – kikötő várja a vitorlás hajókat egészen 40 méteres hosszig és 4 méteres vízmélységgel.

Porec

Következő állomás az alig 24 kilométerre található gyönyörű Porec. Egy festői szépségű tengerparti kisváros, amely leginkább régi halász kikötőjéről híres. Itt jártunkkor érdemes felkeresni Porec óvárosát, amely egy piciny félszigeten helyezkedik el. A városban több Marina is található.

Rovinj

Délnek tovább haladva, Vrsar elhagyásával érdemes legalább egy éjszakát eltölteni az egyik legszebb adriai városként számon tartott Rovinj-ban. Rovinj egy igazi régi stílusú, romantikus kisváros, szűk utcákkal és lenyűgöző apró terekkel. Az óvárosban számos kacskaringós sikátort, apró tereket és régi házakat csodálhatunk meg. A rovinji építészet, igazi velencei hangulatú házak, kis épületek sokaságát kínálja.
látnivalók az Isztrián

Vrsar

Vrsar a két tengerparti város Rovinj és Porec között található, igazán különleges kis település. Az óváros ebben kis városban
különleges módon illetve helyen alakult ki. Elsőként egy dombtetőn majd az idő előrehaladtával szépen lassan elkezdett lehúzódni a kikötő irányába. Vrsar városával közvetlen szemben, további 18 apróbb sziget csodálható meg, amelyeket lenyűgöző élmény hajóval felfedezni.

Pula

A következő kikötőváros Pula, amely a hajósok Mekkája. Az óvárosban számtalan római, és velencei időkből származó műemléket találhatunk, mint a fórumot, vagy az erődöt. A leghíresebb látnivaló a hatalmas méreteket öltő amfiteátrum. Itt a nyár folyamán számos koncert, színházi bemutató és filmfesztivál kerül megrendezésre.

Isztriai látnivalók: Fedezd fel az Isztria természetvédelmi területét, és a legnagyobb szigeteit

Brijuni Nemzeti Park

Pula partjaihoz közel található az Isztriai félsziget egyetlen védett területe a Brijuni Nemzeti Park. A szigetcsoport 14 kisebb nagyobb szigetből áll, viszont a két legnagyobb szigete a Veli Brijun és a Mali Brijun látogatható. Brioni (Brijuni) Nemzeti Park- az Isztria délnyugati partjánál elhelyezkedő Brioni-szigetcsoport 3 nagyobb és 12 kisebb szigetből áll. A Nemzeti Park különlegességei közé sorolható a gyönyörű mediterrán növényzet, és egy szafari- park, ahol megannyi egzotikus állat látható. A Brioni- szigeteken rengeteg régészeti lelet, római- és bizánci- kori lelőhely található, így tökéletes kikapcsolódást kínál azok számára is, akik történelmi látnivalókat keresnek.

Krk sziget

Horvátország legnagyobb és legnépesebb szigete. A maga – közel – 2000 kilométeres partszakaszával kínál számtalan strandolási lehetőséget. A szigetet többnyire apró kavicsos, egyes esetekben homokos strandok, nehezen megközelíthető, eldugott, kristálytiszta vizű öblök szegélyezik. Krk közvetlen közelében megtalálható több kisebb sziget. Ilyen Rab, ahol homokos partszakaszok is megtalálhatóak. Remek választás lehet felkeresni a szigetet, ha kirándulni, vagy vizi sportokat szeretnél űzni.. A szigeten elhelyezkedő Baska városában egy csodálatos, nosztalgikus hangulatú, szűk utcákkal átszőtt óvárost tekinthetünk meg. Érdemes felkeresni a Baskából kizárólag hajóval megközelíthető, eldugott Golden Beach strandot is.

Legjobb programok az Isztrián

Látványos strandok, ódon halászkikötők, középkori és reneszánsz építészeti emlékek és érintetlen szépségű szigetek. Itt a hajózáshoz a múltba történő időutazás élménye párosul! A családi nyaralás, pihenés és a sportolás kiváló helyszíne Isztria.