A város a közép-dalmáciai Vis-sziget északkeleti részén helyezkedik el. Olyan csodálatos strandokkal rendelkezik, mint a Prirovo, valamint a Grandovac, de történelmi emlékekben is rendkívül gazdag. Látnivalók Visben? Mutatjuk a város és a környék kiváló programlehetőségeit.Visi Programok

A cikk az alábbiakat foglalja össze:

Visi Programok: a legjobb strandok

A közép-dalmáciai város legnépszerűbb fürdőzőhelye a 100 méter hosszú Prirovo strand. Gyönyörű természeti környezetben fekszik, kavicsos partját tamariszkuszok szegélyezik. Ha idelátogatsz, a vízi sportok közül leginkább a búvárkodást ajánljuk. A strandon lehetőség van napernyő és nyugágy kölcsönzésére, a közelben találsz éttermet, kávézót. Sőt, a régi, középkori kikötőnek a maradványát is megtekintheted. A Szent György-öböl keleti oldalán található Grandovac szintén kiváló választás. A 60 méter hosszú strandot a Prirovo-hoz hasonlóan tamariszkuszok veszik körül, fenyőfák is vannak. Kristálytiszta vizének köszönhetően nagyszerű élmény a búvárkodás. A strand a fiatalok kedvelt helye, tengerparti bárja koncertek és egyéb rendezvények helyszíne. Programok Visben

Programok a természetben Vis környékén

Biševo- és Ravnik-sziget

A Biševo-sziget Vistől délre helyezkedik el. Aprócska méretű, területe mindössze 5, 8 km2. A sziget leginkább Kék-barlangjáról híres, melyet báró Eugen von Ransonnet fedezett fel. A Baluni-öbölben található természeti látványosság eredetileg csak búvárkodásra volt alkalmas, ugyanis természetes bejárata a tengerszint alatt helyezkedik el. 1884-ben alakították ki mesterséges bejáratát, hogy kisebb hajókkal is be tudjanak jutni a belsejébe. A 15 méter magas és 24 méter hosszú barlang azóta töretlen népszerűségnek örvend a turisták körében. A legszebb látvány érdekében a látogatás a déli órákban ajánlott. Ekkor a barlang résein keresztül behatoló napsugarak csodálatos kék színűre festik a vizet. Ugyancsak lenyűgöző látvány vár, ha a Ravnik-szigeten található Zöld Barlangot is megtekinted, mely szintén a fények játékának köszönheti pazar színét Látnivalók Vis környékén.

Pakleni-szigetcsoport

A mintegy 20 kisebb-nagyobb szigetből álló szigetcsoportot a helyiek csak „Forski školji” néven emlegetik. A hvariak és a turisták kedvelt úti célja, szigetei közül a legnagyobb az 5, 3 km2 területű Szent Klement. A gyönyörű fenyő-, kaktusz-, rozmaring- és babérerdők miatt különösen érdemes ide ellátogatni. Az évszázadok során meghonosodó különleges növényeket egykor Eugen Meneghello botanikus ültette. Ha csendre és nyugalomra vágysz, a szigeten számos eldugott, kristálytiszta vizű öblöt találsz. Szent Klement három települése Momića Polje, Vlaka és Palmižana, de a lakók csak a nyári szezon ideje alatt tartózkodnak itt. Palmižana mellett kedvelt kirándulóhely még Zdrilica, a Szent Jerolim-sziget, valamint Marinkovac.

Látnivalók Visben: látogasd meg a város nevezetességeit!

Az öböl sarkában, gyönyörű pálmafák között magasodik a 17. század második felében és a 18. század elején épített Szentlélek-templom. A Prirovo-félsziget középpontjában áll a ferencesek kolostora, előtte a 16. századból származó reneszánsz Szent Jeromos-templom található. Utóbbi Dalmácia védőszentjéről kapta a nevét. A kolostor érdekessége, hogy részben félköríves formával rendelkezik, ugyanis annak a római színháznak a külső falát követi, melyre épült. A színház egyes részei – a művészbejáró és a földszinti folyosó – napjainkban is megtekinthetőek. A Vis-i kikötő bejáratánál, egy félszigeten áll a Szent György-templom. Ezt a város védőszentjéről nevezték el. A kikötőben olyan palotákat láthatsz, mint a Mardesicev, a Radosijev, a Vukasinovic-Dojmijev vagy a Tramontana. A 17. század elejéről származó Perast-torony szintén itt található. A település Régészeti Múzeuma felbecsülhetetlen értékű archeológiai gyűjteményt őriz.

Események Visben

A város egyik legjelentősebb eseménye a Vis-i Kulturális Nyár. Ilyenkor koncertek, színi előadások és kiállítások kerülnek megrendezésre. A szabadtéri Újévi mulatság, a karnevál vagy a májusi Amatőr Színházi Fesztivál szintén remek programnak számít. A Vitorlás Regattát, azaz versenyt októberben tartják. A szabadtéri rendezvények mellett hangulatos klubok és bárok is várják a látogatókat, így mindenki megtalálhatja a számára ideális szórakozási lehetőséget.

Vis gasztronomiája

Ha Visbe látogatsz, a Lola Konoba & Bar az egyik legjobb választás. Nemcsak ízletes ételek, hanem udvarias kiszolgálás is jellemzi, ráadásul egy csodálatos kertben foglalhatsz helyet. A Restoran Pojoda és a Kod Paveka nevű helyeket szintén ajánljuk. Utóbbi a sétányon található, a házi dalmát specialitások mellett a friss tenger gyümölcsei is megtalálhatóak az étlapján. Programok Visben

A fenti cikk ismertette a legjobb programokat Visben. Ha a kellemes, dalmáciai üdülőhelyet választod, biztosan nem fogsz csalódni. Kristálytiszta strandok és hangulatos éttermek várnak, érdekes történelmi épületeket is megcsodálhatsz.