Ez a gyönyörű, történelminek mondható, mediterrán hangulatú város rengeteg látnivalót tartogat számodra. Ha ide látogatsz exkluzív szórakozási lehetőségek és programok közül is válogathatsz. A város különleges népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy több hollywoodi sztár is kedvenc nyaralóhelyéül nevezte meg.
Dubrovniki programok
A cikk az alábbi témákat taglalja:

Dubrovnikba nem csupán nyaralás céljából érdemes ellátogatni. Március elejétől már nagyon kellemes, meleg az idő. A nyár forró ugyan, de szeptemberben már enyhül a meleg és egészen október végéig nagyszerű kiránduló időben lehet részed.

Dubrovniki programok: kulturális programok

Dubrovnikról fontos tudni, hogy 1979-ben az UNESCO a Kulturális Világörökség részévé nyilvánította. A város a horvát művészet és irodalom egyik legjelentősebb központja. Számos neves költő, író, festőművész és tudós választotta lakhelyéül. Dubrovnik irodalma rendkívül meghatározó a horvát nyelv szempontjából. Az innen származó irodalmi művek adták az alapját magának a horvát nyelvnek is.
A város védőszentje Szent Balázs, akinek alakja meghatározó a város kultúrájának szempontjából is. Az ő nevét viseli az a gyönyörű barokk templom, amely a főtéren áll: a Szent Balázs templom. A hagyomány szerint a helyiek védőszentjük napját február 3-án hatalmas körmenettel ünneplik.
A dubrovniki kikötő az óváros közvetlen közelében található, így a szárazföldre lépve rengeteg látványosságot és programot találsz a közelben.

A Tengerészeti múzeum és a Dubrovnik Aquarium

Két látványosság egy helyen! A Szent János erőd az egyik legkülönlegesebb a dubrovniki erődök közül. Ráadásul közvetlenül a kikötő mellett fekszik. Jellegzetessége, hogy egy hosszú hullámtörőt építettek elé, mely egyedi kinézetet kölcsönöz ennek a hadi monstrumnak.
A Tengerészeti Múzeumot az erőd első emeletén találod. Itt Dubrovnik történelméről, tengerészeti és navigációs műszerekből valamint térképekből láthatsz kiállítást. A Dubrovnik Aquariumba a földszintre érve léphetsz be. Itt 27 medencébe sűrítették bele az Adria élővilágát. Ez a különleges nevezetesség megéri a látogatást, ha Dubrovniknál partra szállsz!

A Dubrovniki Katedrális Kincstára

A Kincstár képet ad Dubrovnik egykori gazdagságáról és kultúrájáról. A kiállítás legértékesebb darabjai természetesen a város védőszentjéhez, Szent Balázshoz fűződnek. A város világszerte híres aranyművesei készítették ezeket a rendkívül értékes történelmi ereklyéket.
A Kincstár szerfelett különleges relikviája egy, a Krisztus keresztjéből származó fadarab. Az 1500-as években egy neves dubrovniki aranyműves foglalta bele egy művészi kidolgozású feszületbe.

Kultúrtörténeti Múzeum

Ennek a kiállításnak a Rektori Palota ad otthont. Itt minden megtekinthető, ami Dubrovnik kultúrájával kapcsolatos. Számos érme és pecsét mellett az órakiállítást is megtekintheted. Mindezeken felül gyönyörűen kidolgozott bútorok, portrék, egyenruhák és fegyverek is sorakoznak a kiállított tárgyak között. Programok Dubrovnikban

Látnivalók Dubrovnikban: Trónok harca sétatúra

Ez egy igazán érdekes és élményekkel teli program! Ez a gyönyörű város adott otthont a Trónok harca Királyvár-béli jeleneteinek. A sorozat népszerűségének köszönhetően Trónok harca útvonalat alakítottak ki. Ennek a programnak a keretein belül végig látogathatod a fontosabb forgatási helyszíneket, melyek egyben a város látványosságai is.
Ezeken a túrákon idegenvezető kalauzol végig a számos filmbéli helyszínen. Érdemes 6-8 fős kiscsoportos túrát választani, mert ezek légköre családiasabb és a tolongást is megúszod. Most nézzünk meg néhány helyszínt a teljesség igénye nélkül.

Trsteno arborétum

Az útvonal egyik állomása a Dubrovniktól néhány kilométerre fekvő Trsteno arborétum, amely a világ legrégibb és Horvátország első arborétuma. Mára igen népszerű célpontja lett az ide látogatóknak. Az arborétum fő látványossága egy barokk stílusú szökőkút, melynek közepén Neptun isten szobra áll vízköpő nimfák társaságában.

Lovrijenac-erőd

A Trónok harca útvonal egy másik állomása ez a 37 méter magas sziklatömbre épült erőd. A rendkívüli építményt a dubrovnikiak mindössze 3 hónap leforgása alatt építették fel.

Minceta erőd

Ez a különleges építmény számos Trónok harca jelenet helyszíne. Igazi unikum az erődök között, hiszen alakja egy többemeletes esküvői tortára emlékeztet. Az építkezésre a dubrovnikiak pontosan 100 évet szántak. Az erőd a „Legyőzhetetlen város” szimbóluma lett. Látnivalók Dubrovnikban

Dubrovnik gasztronómiája: a legexkluzívabb éttermek

A Nautika

A Nautika étterem képviseli a csúcskategóriát Dubrovnikban. Az óvárosban található, teraszáról kifogástalan kilátás nyílik a várfalra és a Lovrijenac erődre. Ha igazán különleges élményre vágysz, naplemente idején látogass el ide!
Az étterem eleganciája páratlan. Talán ezért választja rengeteg híresség is. Goldie Hawn, Kurt Russel, de még Sir Roger Moore is élvezte már az étterem nyújtotta gasztronómiai élményeket. Az étlap széles választékot kínál a tengeri finomságoktól kezdve a báránybordáig. Ha szereted a jó borokat, kérd a sommelier ajánlását.

Bota osztriga és sushi bár

Ebbe az étterembe akkor érdemes ellátogatnod, ha imádod a tengeri herkentyűket. Itt rendelheted a világ legfinomabb osztrigáját, a lapos osztrigát. Miközben az ízeket élvezed, a kilátásban is gyönyörködhetsz: A teraszról egyenesen Dubrovnik Katedrálisára látsz majd rá.

Különleges szórakozóhelyek és programok

legjobb programok Dubrovnikban

Club Revelin

Ez a népszerű szórakozóhely a Revelin erőd belsejében kapott helyet. A tágas tánctér mellett Dubrovnik legnagyobb teraszáról élvezed majd az éjszakai óváros fényeit. Ha igazán exkluzív élmény után áhítozol, akár saját részre is kibérelheted a Revelin erőd belső területét.

Barlang Bár

Ha kissé csendesebb szórakozásra vágysz, és exkluzív környezetben szeretnél meginni egy italt a barátokkal, akkor a Barlang Bár a legjobb hely Dubrovnikban. Itt gyönyörű, luxus környezetben élvezheted a finom italokat és a jó társaságot.

Dubrovniki Nyári Fesztivál

Ez a kulturális fesztivál a te programod, ha szereted a színvonalas szórakozást. A sokéves hagyomány szerint ezt a rendezvényt júliusban és augusztusban tartják. Egy egész hónapig tart! Ezen a különleges fesztiválon élvezheted a színházi előadásokat, koncerteket, táncelőadásokat, sőt még operákat is.

Szilveszter Dubrovnikban

Annak ellenére, hogy ez az ünnep a hajós szezonon kívül esik, érdemes ide visszatérni az év utolsó napjaiban. A dubrovniki időjárás igen enyhe ősszel és télen is, ezért nyugodtan tervezhetsz egy szilveszteri kiruccanást! Dubrovnikban szilveszterezni igazi kuriózumnak számít. A buli nem csupán az év utolsó napján indul. Itt már 28-án elkezdődik az ünneplés a Drazen Zecic koncerttel. Ez az együttes Horvátország egyik legismertebb és legnépszerűbb zenekara.
Dubrovnik nagyszerű célpont számodra, ha nyaralni szeretnél. Mivel a város őszi időjárása igen kedvező, érdemes ebben az évszakban is ellátogatni ide. Ha a vakációdhoz igazán kellemes kiránduló időt szeretnél, tervezz őszre dubrovniki hajóutat! Ekkorra már a nyári tömeg is eloszlik.