Az Észak-Dalmáciában található Zadar Horvátország egyik legismertebb és legkedveltebb tengerparti üdülőhelye. Hangulatos óvárossal büszkélkedhet, érdekes látnivalókban rendkívül gazdag. Mit csinálj Zadarban? Ha a következő izgalmas programlehetőségek közül választasz, biztosan nem fogsz csalódni.

Zadari programok

Ez a cikk áttekintést nyújt a következő témákról:

Zadari programok: a legjobb strandok

Zadar egyik legnépszerűbb strandja a Kolovare, mely az óvárostól negyed órás sétával érhető el. Partja kavicsos, sziklás, részben betonozott. Tiszta, közepesen gyorsan mélyülő vize kiválóan alkalmas búvárkodásra. Vannak zuhanyzók, öltözők, a gyermekek szórakoztatásáról játszótér gondoskodik. Ha megéheznél, találsz strandbárokat, gyorséttermeket. Zadartól észak felé haladva olyan kisebb partszakaszok várnak, mint a Maestrala és az Uskok nevű strandok. Előbbi különlegessége, hogy innen jól látható az óváros. A Kolovare mellett az üdülőhely másik legkedveltebb strandja az 1300 méter hosszú és 40 méter széles Borik. Partja többnyire kavicsos, a tenger lassan mélyül. Van csúszda; vízibiciklizni, szörfözni és jetskizni is lehet.

Programok Zadarban: kirándulási lehetőségek

Nin

Nin Zadartól mindössze 14 km-re fekszik, a környék gyöngyszemének tartják. Itt található Horvátország első katedrálisa, a 9. században épült Szent Kereszt-templom. Kora román stílus jellemzi, érdekessége, hogy ez a világ egyik legkisebb székesegyháza – mindössze 9×9 méter. Napjainkban is szinte eredeti formájában tekinthető meg.

Ugljan-sziget

Az Ugljan-sziget pontosan Zadarral szemben fekszik. Legfőbb látnivalója a mintegy 270 méter magas dombon álló Szent Mihály-erőd, ahonnan fantasztikus kilátás nyílik a környező szigetvilágra. Érdekesség, hogy Ugljan Preko nevű városa előtt van egy mini sziget is, melyet Galevac-szigetnek hívnak. Az itt található ferences kolostor a mai napig működik.

Látnivalók Zadar-ban

Dugi Otok-sziget

A 114, 44 km2 területű Dugi Otok a zadari-szigetcsoport legnagyobb szigete. 44, 5 km hosszú, de legnagyobb szélessége csak 4, 8 km. Fő turisztikai látványossága a déli részén található Telascica Nemzeti Park, mely egy 8 km hosszú öbölben helyezkedik el, Sali közelében. Rendkívül meleg vizű tava a Béke-tó, ahol lehetőség van fürdésre, gyógyiszapja a reumatikus betegségek kezelésére is hatékony. Kevésbé ismert, de a sziget északi részén található Horvátország legnagyobb világítótornya, a Punta Bjanca. Még egy érdekes látnivaló vár Bozavától néhány kilométerre északra, a Zagracina-öbölben, ahol felfedezheted egy háborús tengeralattjáró állomás maradványait.

Kornati Nemzeti Park

A Dugi Otok-sziget délnyugati részéhez közel helyezkedik el a Kornati Nemzeti Park, mely Horvátország egyik legszebb nemzeti parkja. Területén körülbelül 140 fehér sziklás, lakatlan sziget található. A három legnagyobb: Kornat, Žut és Piskera. A természeti szépségek mellett illír várak, római villaromok teszik még különlegesebbé a szigetcsoportot. Ha rajongsz a vízi sportokért, a nemzeti park a búvárok paradicsoma, gyönyörű merülőhelyeiről híres.

Pag-sziget

Pag Horvátország 5. legnagyobb szigete. Különlegessége elsősorban panorámájának köszönhető: fehér, kopár síkságai és hatalmas sziklái miatt szinte a Holdon érezheted magad. Ha az aktív nyaralás híve vagy, 115 km hosszú hegyi kerékpárút hálózza be a szigetet. A további sportolási lehetőségeket tekintve búvárkodhatsz, és kipróbálhatod a sziklamászást is. Pag Horvátország „Ibizája”, az Adria buliszigete, így a szórakozásra vágyó fiatalok számára kiváló választás.

Látnivalók Zadarban: fedezd fel a város fő nevezetességeit!

Látnivalók Zadarban

Népek tere

A Népek tere a középkortól kezdve egészen napjainkig a városi élet központja. Legfontosabb épületei az Óratorony, a Loggia, valamint a Városháza. Ide fut be a híres Tengeri kapu, és az innen induló Főutcán keresztül érheted el Zadar látnivalóit. Ha észak felé haladsz, a Szent Donát-templomhoz látogathatsz el, míg délre az Öt kút terét találod.

Szent Donát-templom

Ez Zadar legismertebb szimbóluma, a 9. században kezdték el építeni. Egészen a 15. századig Szentháromság templomának hívták, utána nevezték el építtetője, Donát püspök után. Különlegessége, hogy kör alakú, kétszintes, ráadásul harangtoronnyal sem rendelkezik. Jelenleg nem vallási épületként működik, belső része kifejezetten egyszerű. Nyáron komolyzenei koncertek helyszínéül szolgál.

Szent Anasztázia-katedrális

Az óváros szintén kötelező látnivalója a Szent Anasztázia-katedrális, mely a legnagyobb és legmagasabb épület Zadarban. A Szent Donát-templom mögött található, építését még maga Donát püspök kezdte el. A katedrális csak a 12. századra készült el, harangtornya még később, a 19. század végére.

Tengeri orgona

A Szent Donát-templomot és a Fórumot elhagyva érdekes lépcsőket vehetsz észre, melyek a tengerbe tartanak. Ezek mintegy 70 méter hosszúak, mögöttük különböző zörejeket hallhatsz. A híres Tengeri orgona – a helybéliek és a turisták kedvelt találkozóhelye –, melynek megálmodója Nikola Basic építész.

A Nap köszöntése

Újabb látványosság a Nap köszöntése alkotás – valójában egy napelem –, mely a Tengeri orgona után, a sétány legvégén található. Utóbbival ellentétben ez nem hangok, hanem fények, fényjáték segítségével jelképezi a természet fontosságát, erejét. Tervezője ugyanaz a Nikola Basic, aki a Tengeri orgonát is megálmodta.

Fórum

A római korban a Fórum volt a társadalmi élet központja. Eredetileg 90 méter hosszú és 45 méter széles volt, három oldalát márvány oszlopsor szegélyezte. Napjainkban az eredeti komplexumnak csak a romjai láthatóak.

Események Zadarban

Szinte minden hétvégén tartanak valamilyen zenés programot a nyár során. Ilyen a Zadar Kulturális Nyár, az Álmok Zadarja vagy a Szent Donát Zenei Esték. Július végén, a nyári nap-éj egyenlőség idején rendezik a Telihold Éjszakája Fesztivált, amikor fáklyás felvonulást tartanak a városban.

Programok Zadarban

Éjszakai élet

A csodálatos Zadarban rengeteg szórakozóhely várja a bulizni vágyókat. Déli végén, az Öt kút teréről nyílik a szabadtéri Lenada bár, ahol rendszeresen tartanak jelmezes partikat. Ugyancsak az Öt kút terén található a Svarog bár is. A Podroom Night Club egy beltéri diszkó, mely rögtön a félsziget elején van. A város északi sarkában a hangulatos Garden tetőteraszt ajánljuk, ahova nemcsak este térhetsz be, hanem nappal is.

Zadar gasztronómiája

A 2Ribara Zadar egyik legkedveltebb étterme, a turisták mellett a helyiek is szívesen látogatják. Rendkívül hangulatos, a parthoz közel található. Az ízletes fogások rendkívül széles választékát kínálja: húsételek, tenger gyümölcsei és pizzák közül is választhatsz. A Pet Bunara az óvárosban helyezkedik el, szép terasszal rendelkezik. A dalmát ételek kiváló minőségű helyi hozzávalókból készülnek. Az étterem a zadariak körében is nagyon népszerű, esténként az asztalfoglalás mindenképpen ajánlott. A Mamma Mia szintén a város egyik legjobb vendéglátóhelye. Kifejezetten nagy adagok jellemzik, remek pizzák, hal- és húsételek, tészták, valamint hidegtálak várják a turistákat. Ha vacsorázni szeretnél, itt is érdemes előre asztalt foglalni. Finom italra vágysz? Kóstold meg a zadari vidék híres Maraschino desszert likőrjét, mely a különleges makarskai cseresznyéből készül.

Cikkünkben ismertettük Zadar legjobb programlehetőségeit. Ha az észak-dalmáciai városba látogatsz, érdekes nevezetességek várnak, a közeli szigetek kiválóan alkalmasak kirándulásra. Olvass tovább ha zadari vitorlázás, vagy hajóbérlés Zadarban érdekel.